Gevoelige verhalen: archiveren of publiceren?

Cover van de brochure 'Gevoelige verhalen: archiveren of publiceren? Hoe het Red Star Line Museum via een ethisch kader privacykwesties controleert en valideert', Raba Hammoudi. Red Start Line Museum, augustus 2024.

Privacy en ethiek bij mondelinge geschiedenis

In het najaar 2023 organiseerde het Lerend Netwerk Mondelinge Geschiedenis in het Red Star Line Museum een workshop over ethiek en privacy bij mondelinge-geschiedenisprojecten. Dit was het eindpunt van het project Privacy, GDPR en ethiek bij collectiebeheer, ontsluiting en verwerving van biografisch erfgoed.

Hoe gaat het museum om met de privacy, het welzijn en de veiligheid van de getuigen of verhalenschenkers? Velen zijn immers nog in leven en vertellen over een momentopname uit hun leven. Sommige verhalenschenkers bevinden zich in een kwetsbare positie (bijvoorbeeld als vluchteling), of spreken over derden in hun interview. Het Red Star Line Museum ontwikkelde een juridisch kader, risicoanalyse en flow om dit erfgoed beter te kunnen verzamelen, bewaren, registreren en ontsluiten. Hier leest u een uitgebreid verslag van deze workshop.

Het onderzoeksproject werd intussen afgerond en het rapport kreeg een heldere vormgeving in een interessante brochure. Die kunt u hier raadplegen, in het dossier over mondelinge geschiedenis op de Erfgoedwijzer.

Erfgoedwijzer: dossier

Logo Erfgoedwijzer

In het dossier over mondelinge geschiedenis op de Erfgoedwijzer vindt u praktische voorbeelden, stappenplannen en achtergrondinformatie. U ontdekt welke soort vragen u kunt stellen aan de geïnterviewden en welke documenten u in orde moet brengen. We vullen dit dossier na elke bijeenkomst aan met tips, aanvullende deelaspecten van mondelinge geschiedenis, extra voorbeelddocumenten ...

Oproep!

We verzamelen hier graag ook projectfiches over uitgevoerde mondelinge-geschiedenisprojecten, met informatie over opzet, methodologische aanpak, publieksoutput, etc.

Deelt u graag voorbeelddocumenten, projectfiches, extra handleidingen … met uw sectorgenoten? Neem dan contact op met Jelena Dobbels (jelena.dobbels@faro.be).

Zelf aan de slag?

Wil u de basisvaardigheden van interviews afnemen zelf in de vingers krijgen? Dan kunt u in oktober de Basiscursus Mondelinge Geschiedenis volgen. Deze driedaagse vorming wordt georganiseerd door CAG, KADOC-KU Leuven, Industriemuseum, UGent en FARO, in het kader van het Lerend Netwerk Mondelinge Geschiedenis.

De nadruk ligt op kleinschalige projecten waarbij u zelf de gesprekken voert. Tijdens deze driedaagse nemen we uw project als vertrekpunt om uw kennis en vaardigheden aan te scherpen. Het gedetailleerde programma en informatie over inschrijven vindt u in de FARO-kalender.

Foto: cover brochure Raba Hammoudi, Gevoelige verhalen: archiveren of publiceren? Hoe het Red Star Line Museum via een ethisch kader privacykwesties controleert en valideert, Red Start Line Museum, augustus 2024.

Jelena Dobbels