Aftrap Start2Preserve

Foto: Nadezhda Buravleva via iStock

Bewaart uw organisatie documenten in de cloud of op een server? Of is er een fotocollectie op cd-roms? Om deze digitale bestanden op lange termijn toegankelijk te houden, is digitale preservering belangrijk. In de kantlijn van iPRES, de internationale conferentie over digitale preservering, beginnen Digitaal Archief Vlaanderen (DAV), AIDA (Automatisering Ingest Digitale Archieven), FARO, het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en meemoo daarom een praktijknetwerk voor organisaties in Vlaanderen en Nederland. 

Trap samen met ons het nieuwe praktijknetwerk af!

Wil u aan de slag met het duurzaam bewaren van digitale content? Bent u zoek naar informatie of praktische voorbeelden? En wil u in contact komen met andere organisaties uit de buurt die op dezelfde uitdagingen botsen? Kom dan op 17 september naar de eerste Start2Preserve-bijeenkomst. U ontmoet er collega's die worstelen met dezelfde uitdagingen, wisselt ervaringen, kennis en vragen uit én komt meer te weten over behulpzame voorbeelden en tools tegen kennisverlies.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door een werkgroep met leden van DAV, AIDA, FARO, Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en meemoo binnen het subcommittee Start2Preserve van iPRES. Samenwerking, kennisdeling en het starten van een community staan centraal. Na deze eerste bijeenkomst wordt het praktijknetwerk voortgezet door meemoo en Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), en zal het twee keer per jaar samenkomen – afwisselend in België en Nederland.

De Start2Preserve-startbijeenkomst vindt plaats in de marge van iPRES, de internationale conferentie over digitale preservering die dit jaar in Vlaanderen landt. Als bonus kan u de keynotelezing en avondreceptie van iPRES meepikken. Zo kan u al eens proeven van deze conferentie waar digitale archivarissen, informatiebeheerders en andere professionals jaarlijks samenkomen om kennis uit te wisselen over digitale preservering. Wie weet inspireert het om in de toekomst deel te nemen aan een volgende iPRES-editie?

Praktisch

Afspraak op 17 september 2024 in het Museum voor Schone Kunsten Gent (Fernand Scribedreef 1, Gent). De Start2Preserve-dag is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Het volledige programma vindt u via de FARO-kalender.

Deze dag is bedoeld voor medewerkers van organisaties uit Vlaanderen en Nederland die willen starten met het duurzaam toegankelijk maken van hun digitale content en hier weinig expertise over in huis hebben. Voorkennis is niet nodig, enkel een open blik en de goesting om deze vraagstukken samen aan te pakken.

Figuur: Nadezhda Buravleva via iStock

Jelena Dobbels