Past u de principes van goed bestuur toe?

Het decreet is duidelijk: ook voor cultureel-erfgoedorganisaties gelden de principes van goed bestuur. Inzetten op deze principes verhoogt immers de kwaliteit van de organisatie, het smeedt goede banden met de stakeholders en kan een hefboom zijn voor verdere samenwerking. Kortom meer dan de de moeite om eens na te gaan hoe ver u staat met de toepassing ervan.

Toolbox cultural governance

Het uitgangspunt voor de cultuursector is de leidraad cultural governance. Deze bestaat uit 5 principes en 25 aanbevelingen. Bij de leidraad hoort ook een handige toolbox met onder meer een checklist voor culturele bestuurders, een overzicht van mogelijke thema's voor een huishoudelijk reglement en een zelfevaluatietool. Neem dus zeker een kijkje.

Goedbestuur.be

Op initiatief van de Koning Boudewijnstichting kwam vorig jaar een digitale zelfevaluatietool goed bestuur tot stand. Deze is bestemd voor de hele sociale profit en dus niet specifiek voor cultuur. De tool volgt dus niet de code cultural governance, maar heeft wel een gemeenschappelijke basis. De vragen uit deze evaluatie vindt u hier.

Checklist deugdelijk bestuur

Voor organisaties uit de Vlaamse publieke sector bevat het decreet deugdelijk bestuur een aantal bepalingen over hun bestuursorganen. Bij dit decreet hoort een checklist die onder andere een model van deontologische code bevat.

Meer over beleidsplanning?

  • Meer lezen over het opmaken van een beleidsplan? In ons basisrecept beleidsplanning vindt u criteria en een checklist.
  • Het FARO-ondersteuningsaanbod in het voorjaar van 2017 kunt u hier bekijken
  • We verzamelen continu leestips op een ZEEF pagina
Jacqueline van Leeuwen