Neem deel aan de masterclass over weerstand in groepen

Een man en een vrouw maken ruzie en wijzen naar elkaar. Foto: Afif Ramdhasuma via Unsplash

Het is de droom van elke procesbegeleider: een fijne groep, vol ideeën, met leden die elkaar inspireren en vol energie de deur weer uitgaan. Ze nemen makkelijk besluiten en vieren hun successen. Heel gezellig en een en al eensgezindheid dus.

Jammer maar helaas, de meeste dromen zijn bedrog − ook deze. Groepen kunnen in het echte leven behoorlijk weerbarstige beesten zijn. Er klinken tegenstemmen, er is weerstand en ja, soms ontstaat er zelfs een conflict. Als begeleider klonk die realiteit me altijd heel erg spannend in de oren.

Conflicten zijn gezond

Sinds ik les volgde bij Silvia Prins weet ik echter: dit is heel normaal, en zelfs wenselijk! Een groep heeft een tegenstem nodig om tot goede besluiten te komen. Niets zo erg als een 'happy family' waarin iedereen het met elkaar eens is. Nee, het wordt pas interessant als er ook weerstand opduikt en er ruimte is voor debat.

Sindsdien lok ik die tegenstem bewust uit. En vind ik het idee dat er discussie is niet meer zo verschrikkelijk. Maar ik bleef me afvragen: hoe bereid je je voor als het echt de spuigaten dreigt uit te lopen? Hoe kan een begeleider recht blijven staan als het echt stevig stormt in een groep?

Uitkijken naar het najaar

In het najaar geeft Silvia Prins een masterclass over juist die vragen. Ze presenteert daarbij niet zozeer veel theorie, maar geeft vooral erg veel praktische tips die u meteen in uw ontmoetingen met groepen kunt inzetten:

  • Op 9 november bespreekt Silvia Prins hoe u gesprekken met externe groepen kunt organiseren waarvan u van tevoren al weet dat het spannend wordt. Hoe bereidt u zich voor? Welke werkvormen zet u in?
  • Op 7 december gaat ze in op de vraag wat u kunt doen als er onverwacht een conflict in een groep ontstaat. 

Ik ga zelf met veel plezier meevolgen, en ook u kunt erbij zijn! Reserveer nu al uw plaats via deze link.

Foto: Afif Ramdhasuma via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen