Masterclass | Werken met weerstand, spanning en conflicten in groepen

Erfgoed is voortdurend in beweging. En dat roept wel eens weerstand op. Mensen gaan in discussie of stellen uw rol als begeleider in vraag. Hoe kunt u erfgoedgemeenschappen ondersteunen om met al die verschillen om te gaan? Hoe blijft u overeind als er grote spanningen zijn? En wat kunt u doen om conflicten bespreekbaar te maken? Tijdens een masterclass van twee dagen leert Silvia Prins u de kneepjes van het facilitatorvak.

Programma

  • Op 9 november bespreekt Silvia Prins hoe u gesprekken met externe groepen kunt organiseren waarvan u van tevoren al weet dat het spannend wordt. Hoe bereidt u zich voor? Welke werkvormen zet u in?
  • Op 7 december gaat ze in op de vraag wat u kunt doen als er onverwacht een conflict in een groep ontstaat. 

Op beide dagen starten we om 10.00 uur, het einde is voorzien om 16.30 uur.

De focus ligt op het begeleiden van externe groepen, de dynamiek binnen bestaande teams komt niet aan bod in deze masterclass.

Silvia zal enkele inspirerende theoretische kaders aanhalen, en vooral inzetten op de praktijk. Korte simulaties worden ingezet om situaties tot leven te brengen en te oefenen met verschillende manieren van aanpak en interventies. We maken ruimte voor experiment en voor leren van en met elkaar.

De deelnemers:

  • leren weerstand te herkennen en te onderzoeken.
  • krijgen methodieken en tips om het luisteren naar elkaars standpunten in groepen te bevorderen.
  • oefenen met het respectvol in gesprek gaan over verschillen in de groep.
  • oefenen met interventies om samen met een groep tot beslissingen te komen wanneer er verschillen zijn.
  • onderzoeken wat er met hen zelf gebeurt bij confrontatie met verschil, spanning en weerstand.
  • krijgen tips om in hun rol als ‘neutrale’ facilitator ‘ te blijven en zich duidelijk te positioneren op de momenten dat er spanning is in de groep of wanneer de groep zich tegen de facilitator keert, zodat hij of zij de groep door een moeilijk moment kan loodsen.

Om ervoor te zorgen dat de opleiding nauw aansluit bij uw concrete noden, bezorgen we u op voorhand een intakedocument. De vragen peilen onder andere naar:

  • Welke vormen van weerstand komt u tegen in groepen?
  • Wat zijn moeilijke situaties voor u die u uitdagen in uw rol? 
  • Wat zijn situaties waar u echt geen blijf mee weet en die u doen wankelen? 
  • Hoe ziet u uzelf met verschillen, weerstand, spanning en conflict omgaan?
  • Waar zou u anders mee willen leren omgaan?

Over de lesgever

Silvia Prins is klinisch psycholoog en doctor in de organisatiepsychologie (KU Leuven). Ze volgde ook een postgraduaat in de sociale antropologie aan de UCL. 

Al meer dan 30 jaar is Silvia actief als trainer, (interne) consultant, coach, groepsmediator en actie-onderzoeker. Ze werkte ook als docent voor diverse (academische) instituten (o.a. KU Leuven, Groep T, Universiteit Tilburg, Mediv, HRD Academy, UCLL). Na haar loopbaan in organisaties en in de academische wereld, startte ze in 2006 met haar eigen bureau ‘Circles for Connection’.

De kern in haar werk is hoe organisaties, groepen en mensen omgaan met de dynamieken van verschil en de onzichtbare processen in de onderstroom die tot productiviteit, creativiteit, zelfsturing en zelfs magie leiden, maar vaak ook tot spanning, energieverlies, psychisch leed en conflict.

Silvia gaf al eerder zeer gewaardeerde workshops voor FARO.

Doelgroep: deze masterclass is bedoeld voor erfgoedprofessionals die met erfgoedgemeenschappen aan de slag gaan, zoals proces- en gespreksbegeleiders uit erfgoedcellen, landelijke dienstverleners, begeleiders van waarderingstrajecten … We spitsen ons hier toe op het werken met externe groepen (en dus niet op dynamieken binnen een team). U hoeft nog niet veel ervaring te hebben in het begeleiden van groepen, belangrijker is dat u op regelmatige basis gemeenschappen ondersteunt.

Type

Masterclass: een expert – de ‘meester’ dus – neemt u mee in de diepte. Hier mag u dus wat meer theorie verwachten.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 350 euro.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht.  Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Brussel
Lesgevers
Silvia Prins
Prijs
350 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Dat is de vraag die we in het gloednieuwe dossier op de Erfgoedwijzer beantwoorden. We hebben zowel oog voor taal ...
Ook voor de (internationale) erfgoedsector brengt de klimaatverandering grote uitdagingen met zich mee. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het ...
De Ethische Code voor museumprofessionals van ICOM is aan een (radicale) herziening toe. Dit is een oproep om mee te ...