Geef uw vorming of workshop meer pit!

We geven allemaal wel eens een workshop, een training of een vorming om onze vakkennis door te geven. En dan is het duidelijk: lesgeven is een vak op zich. Bij FARO helpen we u graag verder met praktische tips, fijne werkvormen en de fijne kneepjes van de betere didactiek. Klop bij ons aan voor advies op maat of volg een vorming. Bij deze alvast drie tips om u op weg te helpen:

  • Maak de vorming zo praktijkgericht mogelijk. Vertrek van heel concrete cases uit uw eigen ervaring en laat deelnemers hierover discussiëren. Gebruik deze cases als kapstok om de theorie aan op te hangen, in plaats van andersom.
  • Zorg voor interactie: vaak kunnen deelnemers ook veel van elkaar leren. Alleen de herkenbaarheid is al een enorme meerwaarde: "Ik sta er niet alleen voor en ben niet de enige met dit probleem". Gedeelde smart ...
  • Help de deelnemers bij de transfert van de inhoud. Doe dit door hen tijdens de vorming actief te laten nadenken over bruggetjes naar hun eigen praktijk. Bespreek ook hun cases en bouw als het mogelijk is een natraject in, of geef hen heel concrete hulpmiddelen mee (checklists, stappenplannen).


Het boekje Tijd voor vakmensen bevat nog veel meer tips en ideeën over het doorgeven van vakkennis. En, zoals gezegd, we helpen u graag verder. Neem contact op voor advies, of volg een van onze opleidingen over dit thema. De volgende vindt plaats op 22 november 2016 .

Jacqueline van Leeuwen
vakmensen
didaktiek
Workshop