Expeditie Participatie: de trein is vertrokken!

Trein in volle vaart

Heel wat organisaties zijn actief aan de slag met onze participatievragen. En dat enthousiasme delen we graag. Laat u inspireren door nieuwe vragen, leuke filmpjes en een blik achter de schermen.

Nieuwe vragen

De vragen op onze poster zijn een tikje speciaal, dat heeft u wellicht al gemerkt. Ze zijn immers geformuleerd volgens de methode van de powerful questions en dat betekent dat het open vragen zijn die veel ideeën kunnen opwekken. Bovendien roepen ze ook weer nieuwe vragen op, en die zijn zeer welkom!

Peter Aerts van het S.M.A.K. bezorgde ons alvast deze drie vragen:

  • Moet er een grens zijn tussen participatie in een erfgoedinstelling en sociaal werk?
  • Vormt participatie een bedreiging voor de kwalitatieve kernwerking van een erfgoedinstelling?
  • Indien participatie tot de kerntaken van een erfgoedinstelling behoort, hoe dringt het dan door in alle geledingen van de organisatie?

Weet u het antwoord? Of heeft u zelf ook een goede vraag? Laat het ons weten via expeditieparticipatie@faro.be.

Brainstorms in organisaties

Poster bij de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

De poster hangt op, zo horen we. En af en toe zien we het ook. Eva Wuyts van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek bezorgde ons deze foto. De poster hangt op het toilet en de medewerkers voegen met post-its vragen en antwoorden toe. Dat maakt ons natuurlijk erg nieuwsgierig naar het resultaat! (En ook naar de vraag op welke andere plekken we de poster nog kunnen aantreffen.)

Andere organisaties lieten weten dat het komende teamoverleg in het teken zal staan van Expeditie Participatie. In sommige organisaties worden collega’s genomineerd: welke vraag koppelen we aan wie? De collega met de meeste stemmen wordt vervolgens uitgedaagd om een antwoord te formuleren. Andere pikken dan weer een aantal vragen uit de lijst en bespreken die tijdens een aparte workshop. En er zijn er die elke stafvergadering één vraag bespreken en zo héél diep nadenken over participatie.

Wij horen (en zien) natuurlijk graag het resultaat van al dit denkwerk. Stuur dus zeker foto’s, filmpjes of andere vormen van verslag door. En als u een originele manier heeft om de vragen te bespreken, of een schitterende plek waar de poster hangt: laat het weten!

Nieuwe filmpjes

De postduif dropte alvast deze twee nieuwe filmpjes in onze brievenbus:

Sandrin Coorevits van het Yper Museum geeft antwoord op de vraag: Is participatie duurzaam?


Davy Jacobs van het Jenever Museum denkt samen met ons over de vraag: Is participatie een hype?

Doe ook mee!

Bel ons, schrijf ons, laat ons snel iets weten! Want we horen graag wie onze expeditieleden zijn. Kom ook naar onze expedities te velde. En volg alles wat we verzamelen via deze pagina.

Jacqueline van Leeuwen