Upper West Side versus Lower East Side

Tenement Museum ligt in de Lower East Side, wij verblijven in de Upper West Side. De twee buurten ademen een totaal andere sfeer. We merken het meteen wanneer we uit de metro stappen: meer laagbouw, smallere straten en een smeltkroes van culturen. Dat dit ook honderd jaar geleden al zo was, ervaren we vandaag in het Tenement Museum.

Veel landverhuizers die vanuit Antwerpen met de schepen van Red Star Line naar de Verenigde Staten voeren, vonden onderdak in een logementshuis (of 'tenement') in de Lower East Side. Hier, in een van de oudste buurten van New York, begonnen mensen uit de hele wereld aan een nieuw leven. Tenement Museum vertelt het verhaal van duizenden mensen en hun wijk op twee bijzondere plekken: een publieksvriendelijk bezoekerscentrum annex shop enerzijds en het oorspronkelijke logementshuis op 97 Orchard Street anderzijds.

Het logementshuis, gebouwd in 1863 en totaal verlaten in 1935, werd zo'n vijfentwintig jaar geleden weer toegankelijk als museum. Het kan enkel bezocht worden met een gids, bezoekers kunnen kiezen tussen een aantal thematische rondleidingen. Onze rondleiding gaat over de bewoners van de appartementen die werkten in zogenaamde 'sweatshops', werkplaatsen met vaak erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Elke rondleiding schetst een beeld van de mensen die hier woonden en werkten. De gids vertrekt vanuit de persoonlijke leefwereld van de inwoners en plaatst die in een ruimere historische context.

De missie van het museum stelt de link tussen verleden en heden voorop. Dit gebeurt door sterk de nadruk te leggen op persoonlijke verhalen, objecten uit het dagelijks leven, en het gebruik van zowel geschiedenis als  actualiteit in de ganse werking. Meer en meer wil het museum ook hedendaagse verhalen verzamelen. Vermits migratie een belangrijk thema is, is aandacht voor etnisch-culturele diversiteit inherent aan de publiekswerking.

Voorafgaand aan én na de rondleiding kunnen we informeel ervaringen en vragen uitwisselen met de hele museumploeg: werknemers van onder andere educatie, onderhoud, boekhouding ... Dit reflecteert de dagelijkse werking. Want naast een vaste ploeg van gidsen geeft elke (!) medewerker rondleidingen (voor volwassenen). Het contact van de hele museumploeg met het publiek is duidelijk een prioriteit. Tenement Museum hecht veel belang aan samenwerking, verbondenheid, flexibiliteit.

Meer uitleg over alle programma's van het Tenement Museum vindt u hier, samen met de visie, een overzicht van de evenementen en toekomstplannen.

Geertje Cools en Tammy Wille (MAS)

Achttien museummedewerkers trekken van 2 tot en met 6 maart voor een week naar New York. Hun opdracht? Bij de Amerikaanse collega’s op zoek gaan naar sterke visies, innovatieve praktijken en methodes. Volg hun avonturen op de voet via de FARO-website!

Hildegarde Van Genechten