Train-de-trainer 'Buurten met erfgoed' richt de blik op Erfgoeddag 2021

Jongen met kaart. JESHOOTS.COM via Unsplash.

Wie lokaal een samenwerkingstraject wil opstarten met leerkrachten lager onderwijs en lokale erfgoedpartners kan in maart terecht in een nieuwe train-de trainer Buurten met erfgoed. Deze vorming houdt specifiek Erfgoeddag 2021 als eindpunt in het vizier, dat zal opgezet worden vanuit het thema 'erfgoed en onderwijs'. Zoveel mogelijk leerlingen laten proeven van het erfgoed in hun omgeving, daar gaan we voor! Hopelijk u ook?

Buurten met erfgoed   is een bijzonder en succesvol traject dat leerkrachten uit de tweede graad lager onderwijs in een gemeente of stad samen doorlopen met lokale erfgoedpartners. Gedurende een schooljaar ontmoeten ze elkaar en werken ze samen aan een waaier aan lessen en activiteiten voor de leerlingen waarin het erfgoed in de buurt van de school de hoofdrol speelt. Want in elke buurt vallen allerlei erfgoedschatten te ontdekken. Dat erfgoed is echter niet altijd even goed gekend bij leerlingen én leerkrachten. Of het wordt niet gezien of ‘gelezen’.

In een Buurten met erfgoed-traject reiken erfgoedpartners aan scholen een erfgoedbril aan. Klinkt dat nog wat abstract? Bekijk dan hier een filmpje over het recente Buurten met erfgoed-traject in Deurne.


Hoe kunt u zelf zo'n traject opstarten? In dit train-de-trainer-traject leert u een Buurten met erfgoed-proces uit te tekenen en effectief op te starten, zodat het kan uitmonden in schoolactiviteiten op Erfgoeddag 2021. 

 Alle informatie, en mogelijkheid tot inschrijven vindt u hier.

Foto: Jongen met kaart. JESHOOTS.COM via Unsplash.

Hildegarde Van Genechten