Terugblik: netwerkmoment ICOM CECA België

Netwerkdag ICOM CECA België i.s.m. FARO en/in KMSKA, 2 maart 2023 © FARO

Geen betere plek voor publieksmedewerkers om elkaar te ontmoeten, dan in een nieuw museum. De netwerkdag van ICOM CECA België, in samenwerking met FARO en KMSKA gaf gelegenheid om kennis te maken met de vernieuwde publiekswerking van het ‘Schoonste Museum’ én om daarover samen te reflecteren. 

Iedereen was razend nieuwsgierig toen – zo goed als een jaar geleden – het KMSKA opnieuw de deuren opende voor het grote publiek. Benieuwd naar wat er te zien zou zijn: het gebouw, de zalen, de werken, de teksten ... Maar nog meer wilden we als erfgoedsector weten hoe het achterliggende proces op weg naar de opening was gelopen. Voor de sectordag die het KMSKA in september vorig jaar zelf organiseerde, tekenden dan ook vele collega’s uit het veld present.

Het smaakte naar meer. ICOM CECA België nam daarom samen met FARO en het KMSKA vervolgens het initiatief om ook specifiek een netwerkdag te organiseren voor publiekswerkers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel, op 2 maart 2023. Het KMSKA heeft immers scherpe keuzes gemaakt op het vlak van publiekswerking. Iedereen was benieuwd te weten welke visie daarachter zat, en hoe het proces van de vernieuwing van de publiekswerking was gelopen.

Tijdens de netwerkdag lichtte het team publiekswerking van het KMSKA uitgebreid toe hoe zij omgingen met de thema’s toegankelijkheid, digitale bemiddeling, familievriendelijkheid en diversiteit. Niet toevallig, want de deelnemers aan de netwerkdag hadden op voorhand aangegeven dat met deze thema’s vele uitdagingen gepaard gaan en dat ze hierover graag niet alleen met de ploeg van het museum, maar ook met elkaar – over de taalgrenzen heen – in gesprek wilden gaan. En zo gebeurde. Het was een gastvrij, collegiaal én ontzettend leerrijk treffen. En er werden in groep heel wat inzichten en gemeenschappelijke uitdagingen gedeeld.

Wil u graag meer weten? Lees nu het verslag

Foto: Netwerkdag ICOM CECA in het KMSKA i.s.m. FARO en KMSKA © FARO

Hildegarde Van Genechten
publiekswerking
educatie
familievriendelijkheid
digitaal
diversiteit
Werkbezoek / studiereis