Kunstmusea, ook voor de allerkleinsten

FARO presenteert deze prille lente de Nederlandse vertaling van het manifest ‘Les musées d’art, amis des tout-petits’ (Fraje). Het manifest wil musea aansporen om zich ook tot de allerkleinsten te richten in hun werking. Waarom? Het staat vast dat het culturele aanbod voor gezinnen met de allerkleinsten erg klein is. Tegelijkertijd is de nood reëel, en de vraag groot. Dat blijkt ook uit het succes van de experimenten van het MAS, het MSK en het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met activiteiten voor gezinnen met baby’s en peuters tijdens de krokusvakantie 2016.

Het boekje stipt op een beknopte manier de eigen-aardigheden van de allerkleinsten aan, maar reikt tegelijkertijd heel wat argumenten aan om anderen (binnen of buiten het eigen huis) te overtuigen om eveneens de allerkleinsten te verwelkomen. Niet door een klassiek museumbezoek aan te bieden uiteraard: we moeten de gewoontes rondom ‘wat je hoort te doen in een museum’ soms ook eens achter ons durven laten. Wel door activiteiten in te richten die precies tegemoetkomen aan wat de allerkleinsten wél allemaal kunnen. Het vereist een beetje inzicht in de ontwikkeling van deze kinderen.

De vertaling van het manifest wordt gepresenteerd tijdens de studiedag ‘Familievriendelijke musea: (leeftijds)drempels verlagen’ op 22 maart 2016, een organisatie van FARO en Gezinsbond i.s.m. het MAS. Musea die tijdens de krokusvakantie voor de eerste keer experimenteerden met activiteiten voor gezinnen met kinderen van 0 tot 4 jaar, delen hun ervaringen die dag met andere musea. Ook Esmé Ward, Head of Learning and Engagement van Manchester Museum en The Whitworth Art Gallery vertelt die dag over de ervaringen van de musea in Manchester die al enkele jaren – met groot succes – ook dergelijke activiteiten aanbieden.

Lees het manifest via ISSUU of download het hier.

Een overzicht van eerdere acties van FARO met betrekking tot familievriendelijk erfgoed vindt u in dit overzichtsdocument.

Hildegarde Van Genechten
kinderen
families