Krokuskriebels op komst: meer dan 90 musea doen (weer) mee

Krokuskriebels

Van 18 tot en met 26 februari vindt de elfde editie van Krokuskriebels plaats. Meer dan 90 musea bieden die week meer dan 140 activiteiten aan op maat van families met kinderen – met en zonder beperking – tussen 0 en 14 jaar. Krokuskriebels is een initiatief van de Gezinsbond, in samenwerking met FARO en met steun van de Vlaamse overheid.

Opstap naar meer

Wie een snelle blik werpt op de website van het evenement komt weerom uit bij tal van frisse activiteiten, helemaal op familiemaat. Het evenement slaagt er keer op keer in om met dit rijke aanbod heel wat families over de museumdrempel heen te trekken.

Vorige editie waren er meer dan 56.000 deelnemers. Maar liefst 40% daarvan gaf aan dat het voor hen de eerste keer was dat Krokuskriebels hen in familieverband naar het museum bracht. Als opstap naar museumparticipatie kan het evenement dus tellen. De Gezinsbond kan nu eenmaal rekenen op een grote achterban, en weet die ook steeds prima te mobiliseren via onder meer het ledenblad en het speciale Krokuskriebels-katern daarin.

Voor alle families

Affiche Krokuskriebels

Vorige edities werkten deelnemende musea specifiek programma’s uit voor gezinnen met tieners, en voor gezinnen met baby’s en peuters. Kom hier bijvoorbeeld meer te weten over de activiteit die het Huis van Alijn zo ontwikkelde voor families met tieners, en die een permanente plaats kreeg in het aanbod van het museum. Krokuskriebels moedigt musea immers aan om telkens het bestaande familieaanbod te herbekijken en uit te breiden.

Dit jaar werkt een aantal musea doelgericht aan een aanbod voor families met kinderen met en zonder beperkingen. Want ouders met kinderen met een beperking weten niet altijd of ze welkom zijn in het museum. Met Krokuskriebels willen we daar verandering in brengen: Gezinsbond en FARO sloegen de handen in elkaar met Toerisme Vlaanderen, vzw De Ouders en Bamm en organiseerden samen een coachingtraject voor die musea die expliciet deze oefening in inclusief werken willen maken.

Het museum thuis

Ook Bednet mogen we voor deze editie tot onze partners rekenen. Met het digitale aanbod van musea kunnen kinderen die langdurig ziek zijn, of die omwille van andere drempels niet naar het museum kunnen, toch samen met hun familie van een museumbezoek proeven. Want ook deze kinderen en hun families hebben evengoed recht op en nood aan fijne activiteiten in de vrije tijd.

Zin om te grasduinen in het aanbod, of om meteen een bezoek met of zonder kinderen of kleinkinderen te plannen? Check www.krokuskriebels.be.

Tip! Wie graag op stap gaat met de ErfgoedApp, vindt inspiratie in dit handige overzicht.

Hildegarde Van Genechten