Krokuskriebels editie 2023 klokt af op meer dan 53.000 bezoekers

Krokuskriebels 2023

De Gezinsbond, FARO en de deelnemende musea blikken bijzonder tevreden terug op de elfde editie van Krokuskriebels. Meer dan negentig musea in Vlaanderen en Brussel verwelkomden tijdens de krokusvakantie families met kinderen met en zonder beperking. Het was een geslaagde editie met meer dan 53.000 deelnemers.

Uiteindelijk namen 93 musea deel aan de elfde editie van Krokuskriebels. Op basis van de cijfers die de musea doorspeelden, klokt Krokuskriebels af op minstens 53.000 deelnemers. Dat cijfer is zelfs nog een bescheiden minimumgetal. Vooral opmerkelijk is het hoge aantal deelnemers bij kleinere musea.

Wat vonden de families?

De Gezinsbond ontving veel leuke reacties. Krokuskriebels wil families met kinderen op een speelse en actieve manier laten kennismaken met musea. Voor bezoekster Tina Korthout en haar driejarige dochter Tilda was het alvast een geslaagd museumbezoek. "We gingen met onze driejarige dochter voor het eerst naar het museum. We kozen voor een kleiner museum in de buurt. Ze heeft al drie keer gevraagd wanneer we nog eens naar het museum gaan", laat Tina weten.

Ook de inclusieve activiteiten waren een groot succes. Samen met vzw De Ouders zette Krokuskriebels musea aan om een inclusief aanbod uit te werken. Van de meer dan 160 activiteiten waren er 74 inclusieve, verspreid over een zestigtal musea. Wendelien en haar zoon Michiel testten dan ook met plezier 'Welkom in de fabriek!' in het Industriemuseum van Gent. 'We voelden ons echt heel welkom. In de knutselhoek kon mijn zoon Michiel ook echt zelf aan de slag', zegt Wendelien De Baere, projectmedewerker van De Ouders.

Het museum tot bij u thuis

Voor wie niet naar het museum kon, zorgde Krokuskriebels, in samenwerking met Bednet, voor een leuk digitaal alternatief. Families met kinderen die langdurig ziek zijn konden dan toch deelnemen aan Krokuskriebels. Al zeker 112 families met kinderen gingen digitaal op ontdekking.

Inclusieve familievriendelijke werking: leren van elkaar

De Gezinsbond en FARO organiseren op 5 mei een Teugkomdag Krokuskriebels. We blikken die dag terug op de voorbije editie 2023 aan de hand van evaluaties bij musea en bij het publiek. Maar eveneens zetten we goede praktijken voor het voetlicht, en gaan we dieper in gesprek over inclusie en familievriendelijkheid in musea. Er valt immers weer heel wat van elkaar te leren naar aanleiding van de voorbije activiteiten en ervaringen in musea. Houd de datum alvast vrij!

Hildegarde Van Genechten