Doe mee en onderteken het Inclusieve Familiemanifest

Familiemanifest

Alle families hebben het recht om te genieten van cultuur. Maar niet alle families voelen zich altijd helemaal op hun gemak in een museum, een bib, of een ander cultuurhuis. Daarom lanceert publiq het Inclusieve Familiemanifest, een campagne rond familievriendelijkheid in de cultuursector.

Met het Manifest wil publiq cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel stimuleren en ondersteunen om elke familie warm, proactief en op maat te onthalen. Met 25 concrete actiepunten reikt het Manifest eenvoudige tips aan om op korte termijn drempels weg te halen, zodat àlle families, dus ook families in armoede of met een migratieachtergrond, zich welkom voelen om te participeren aan het cultuuraanbod. Vanuit FARO werken we eveneens sterk rond familievriendelijkheid, en we steunen daarom dit Familiemanifest des te meer.

Doe mee!

Meedoen is eenvoudig: uit het Manifest selecteert u, samen met uw team, een aantal concrete actiepunten rond familievriendelijkheid. Op deze punten zet u het komende jaar extra in. De actiepunten zijn helder, praktisch en concreet en zijn meestal op korte termijn en met weinig middelen uitvoerbaar.

Wordt overal duidelijk een prijs aangegeven zodat er geen onverwachte kosten opduiken? Staat er een trapje voor kinderen aan het onthaal? Is er gratis kraantjeswater? Vaak maken eenvoudige aanpassingen een wereld van verschil. Wie het Manifest ondertekent, krijgt ondersteuning via kennisuitwisseling en wordt geïnspireerd door good practices.

Bovendien krijgt u een kant-en-klare enquête om uw bezoekers te bevragen en te peilen naar hoe ver uw centrum staat op vlak van inclusieve familievriendelijkheid. Zo vergaart u kostbare kennis over uw bezoekers en uw familievriendelijkheid die u kan gebruiken in jaarverslagen, voortgangsrapporten of ter ondersteuning van subsidie-aanvragen. Gebruik dit Manifest dus als een handige leidraad om uw cultuurhuis familievriendelijker te maken en het hele team mee te krijgen in uw verhaal!

Onderteken het Familiemanifest op www.familiemanifest.be, kies uw actiepunten en ga aan de slag!

 

Bekijk hier hoe museum Red Star Line aan de slag gaat met het Manifest.

Hildegarde Van Genechten