Buitengewoon Krokuskriebels: inspiratiedag geeft startschot

Lachende ballonnen. Foto: Tim Mossholder via Unsplash

De editie 2023 van Krokuskriebels wordt zonder meer buitengewoon. Buitengewoon, omdat we ons specifiek richten tot families met kinderen die een beperking hebben. En ook omdat we uitdrukkelijk families met zieke kinderen uitnodigen. Kinderen die omwille van hun ziekte niet op museumbezoek kunnen.

Hoe we dat gaan doen? Daarvoor zetten we – samen met u – onze eerste stappen op de Inspiratiedag op 9 mei. Musea die plannen deel te nemen aan Krokuskriebels 2023 zijn uiteraard van harte welkom, maar ook als u nog niet zeker bent en/of als u een hart voor familievriendelijk erfgoed heeft, nodigen we u warm uit om aanwezig te zijn op deze Inspiratiedag.

Wat staat er op het programma?

Beginnen doen we met een terugblik op de ervaringen van musea die deelnamen aan vorige edities: we zoomen in op het aanbod voor families met tieners en families met de allerjongsten. Ook bevragen we publieksmedewerkers over het parcours dat familievriendelijkheid heeft afgelegd in hun musea. We gaan hiervoor in gesprek met Kris Vlaeminck (Train World), Nick Herweyers (Abdijmuseum Ten Duinen), Géraldine Braeckman (Huis van Alijn), Jan Selleslags (het MOT) en Goeleke De Wit (Stedelijke Musea Sint-Niklaas).

Daarnaast gaan we dieper in op de ontvangst van families met kinderen met een beperking. Hoe kunnen musea vanuit hun al aanwezige ervaringen met specifieke doelgroepen met een beperking een stapje verder gaan? Hoe kunnen ze zo ook kinderen met een beperking uitnodigen in hun vertrouwde familiale context? Het is geen eenvoudig vraagstuk. Maar vanuit het partnerschap Krokuskriebels geloven we dat, als we de krachten bundelen, toch verder geraken. We luisteren alvast naar de ervaringen van onder meer Marleen Hartjes (o.v.) (onder meer ‘Onbeperkt Van Abbe’), Isabel Vermote (Museum op Maat, KMSKB), Tammy Wille (MAS) en Sara Lefèvre (Toegankelijk Vlaanderen).

Maar dat is lang niet alles, want ook Katrien Lacluyse van Bednet, een organisatie die internetonderwijs voor langdurig zieke kinderen verzorgt, is onze gast. Samen onderzoeken we hoe langdurig zieke kinderen (en hun familie) dit keer ook van het Krokuskriebelsaanbod kunnen genieten.

Een beloftevol programma dus! Aanmelden kan heel binnenkort via de FARO-website. U vindt er vanaf dan ook het volledige programma terug.

Krokuskriebels?

Krokuskriebels is een populair familie-evenement in musea, getrokken door de Gezinsbond, tientallen musea en FARO. Het is onze wens dat kinderen en ouders zich écht welkom voelen in musea en er ook nog eens samen een leuke en leerrijke tijd met elkaar beleven. Iedere Krokuskriebels-editie proberen we die ambitie waar te maken door toegankelijke familievriendelijke activiteiten in musea aan te bieden verspreid over Vlaanderen en Brussel. En iedere editie opnieuw proberen we onszelf uit te dagen om weer een nieuwe dimensie van familievriendelijkheid te verkennen. Zo legden we in het verleden al klemtonen op het ontvangen van gezinnen met tieners, of gezinnen met de allerjongste kinderen.

Foto: Tim Mossholder via Unsplash

Hildegarde Van Genechten
Krokuskriebels
familievriendelijk
gezinsvriendelijk
personen met een beperking
Studiedag