ART United op Pukkelpop

Pukkelpop 2018 - JanCastermans, Razzi - ARTtube

Na een uiterst succesvolle samenwerking vorig jaar gaat Pukkelpop, samen met tien musea, verder met het kunstenproject ART United.

De bedoeling is om jongeren tijdens Pukkelpop in contact te brengen met kunst en beeldcultuur buiten de museummuren. Vorig jaar bleek het festivalterrein alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. De slotsom luidde dat de samenwerking zeker voor herhaling vatbaar was. Vandaar dat ook tijdens deze festivaleditie, van vrijdag 16 tot zondag 18 augustus 2019, opnieuw een kunstenzone – de ART Yard – op de site wordt ingericht.

Logo Art United

Daarnaast kunnen bezoekers verspreid over het hele festivalterrein kennismaken met kunst in vele verschillende vormen en gedaanten. En samen met Proximus ontwikkelde het festival de PKP-app waarmee bezoekers vorig jaar al via augmented reality collectiewerken uit de verschillende musea konden bekijken terwijl ze over het festivalterrein liepen.

Voor de deelnemende musea vormen de activiteiten die ze aanbieden tijdens het festival tegelijk een onderzoekscase: Wat prikkelt jongeren? Waarom zoeken jongeren kunst op? Wat weerhoudt jongeren om musea te bezoeken? ... Vanuit FARO hopen we hun inzichten met het hele erfgoedveld te kunnen delen.

ART United tijdens Pukkelpop loopt van vrijdag 16 augustus tot en met zondag 18 augustus 2019. Het project is een samenwerking van AmuseeVous, BILL/publiq, CuDOS, FARO, FoMu Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Kunstencentrum Buda, M HKA Antwerpen, M Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Screen It en Z33. ART United komt tot stand met ondersteuning van Cera en de Vlaamse Overheid.

Foto: Pukkelpop 2018 - JanCastermans, Razzi - ARTtube

Hildegarde Van Genechten