Waarom cultuur niet mag ontbreken in de verkiezingsprogramma’s

Wat wenst u uw lokaal bestuur toe in 2018?

Op 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor nieuwe gemeenteraden. Op dit moment lopen er tal van campagnes om toekomstige lokale beleidsmakers te overtuigen om te blijven investeren in cultuur en erfgoed. Een overzicht.

Erfgoed in het lokaal cultuurbeleid

In Nederland zijn het al op 21 maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen. Het 'Erfgoedplatform van Kunsten ’92' publiceerde vorig jaar een flyer met argumenten om erfgoed op te nemen in de verkiezingsprogramma’s. Dezelfde argumenten zijn uiteraard ook relevant voor het lokale erfgoedbeleid in Vlaanderen en Brussel.

Op zoek naar meer inspiratie? In het laatste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed geven lokale beleidsmakers zelf argumenten waarom een lokaal bestuur op erfgoed zou moeten inzetten.

Gluren bij de buren

Ook binnen andere domeinen van het cultuurbeleid lopen er campagnes met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen:

 • Digitale transformatie in het lokaal cultuurbeleid
  Hoe kunnen burgers en cultuurprofessionals met de nieuwe digitale technologie aan de slag gaan? En hoe kan er de nodige (experimenteer)ruimte groeien voor het lokale culturele veld? Cultuurconnect heeft een inspiratiepakket uitgewerkt met heel wat tips, praktijkvoorbeelden en getuigenissen van lokale cultuurprofessionals.
 • Bib voor Iedereen
  Met deze grootschalige campagne wil de VVBAD lokale besturen overtuigen om te blijven investeren in bibliotheken. Wie de bibliotheek een warm hart toedraagt, kan ook het bibliotheekcharter ondertekenen.
 • Hallo? Cultuur!
  De Vereniging van Vlaamse Cultuurcentra (VVC) wil het debat aanjagen over de toekomst van de cultuur- en gemeenschapscentra. Hiervoor organiseert zij in de loop van dit voorjaar een roadshow doorheen Vlaanderen.
 • Cultuurcontentement
  In het voorjaar van 2017 organiseerde een conglomeraat van belangenorganisaties uit de cultuursector een bevraging over het lokaal cultuurbeleid. Ook erfgoed werd in deze bevraging meegenomen. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar van 2018 vrijgegeven. Ook hier is het de bedoeling om het debat over het lokaal cultuurbeleid op gang te brengen.

Op de foto: op 16 januari 2018 werkte FARO mee aan de studiedag over lokaal erfgoedbeleid en de Faro-conventie. De deelnemers kregen toen de vraag: wat wenst u uw lokaal bestuur toe in 2018? Het resultaat: meer dan 120 welgemeende erfgoedwensen!

Gregory Vercauteren