Voor u gelezen: In Europese Velden

In Europese velden

Op de website van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Eerste Wereldoorlog. Ditmaal lazen we voor u 'In Europese velden', een reisgids van Korneel De Rynck.

Visitekaartje

Historicus Korneel De Rynck leverde in 2014 een indrukwekkend visitekaartje af met 'IJzeren Oogst'. In dat boek vertelde hij de Eerste Wereldoorlog aan de hand van de 20 belangrijke sleutelmomenten. Naast een historisch feitenrelaas, was het ook een reisverslag. Zo beschreef De Rynck de belangrijkste plaatsen die met die historische gebeurtenissen waren verbonden.

De platgetreden paden voorbij

Met 'In Europese Velden' kiest De Rynck voluit voor het genre van de reisgids. Hij gidst de lezer langs honderden bezienswaardigheden in heel Europa, liefst twaalf landen. Natuurlijk België en Frankrijk, maar ook minder bekende plaatsen in Slovenië, Bosnië, Oekraïne, Wit-Rusland … Per land brengt hij kort het relaas van die veldslagen. Maar zijn aandacht gaat vooral uit naar het heden. Wat zijn interessante sites en bestemmingen voor de WOI-toerist? Met een grondige kennis van zaken en oog voor detail, noemt De Rynck talloze musea, monumenten, begraafplaatsen en opvallende landschapselementen.

Net zoals in zijn vorige werken, verlaat de Rynck de platgetreden paden. Neem nu de Westhoek. Uiteraard passeren hier het In Flanders Fields Museum, de IJzertoren en de Dodengang de revue. Maar De Rynck benoemt ook minder gekende overblijfselen. Zo brengt hij je bijvoorbeeld naar Pervijze, waar je nog een versterkte observatietoren terugvindt. En naar Oud-Stuivekenskerke. Daar staat een bunker die de Belgen hadden opgetrokken in een kapotgeschoten kerktoren.

Overweldigend

Het boek is uitgegeven in een handig, maar sober formaat. “De geselecteerde locaties zijn niet alleen historisch belangrijk, het zijn ook prachtige bestemmingen”, zo lees je op de achterflap. Het is jammer dat de zwart-witfoto’s niet altijd recht doen aan de pracht van deze locaties. Bij de lectuur van deze gids stelde ik me ook de vraag welke toerist nu gans Europa zal doorkruisen, op zoek naar al die overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Het gedetailleerde overzicht van honderden bestemmingen is overweldigend en soms van het goede teveel. Maar deze reisgids prikkelt wel de verbeelding en nodigt uit tot actie. De volgende keer dat ik de Westhoek bezoek, is het met deze gids op zak. Dan ga ik benieuwd op zoek naar de observatietoren in Pervijze en die bunker in Oud-Stuivekenskerke.

In Europese Velden, Korneel De Rynck, uitgegeven bij Manteau. Prijs: 19,99 euro.

Gregory Vercauteren