Vlaams Parlement keurt ontwerp van nieuw Cultureel-erfgoeddecreet goed

Halfrond Vlaams Parlement

Het is zover! Op 27 juni 2012 heeft het Vlaams Parlement het ontwerp van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet goedgekeurd.

De aanleiding tot dit nieuwe decreet was het Planlastendecreet. Dit legt nieuwe algemene regels op over de wijze waarop gemeenten en provincies subsidies aanvragen en verantwoorden bij de Vlaamse overheid. Aangezien het Cultureel-erfgoeddecreet van 2008 via het instrument van de cultureel-erfgoedconvenants subsidies toekent aan gemeenten en provincies ter ondersteuning van respectievelijk het lokale en het regionale cultureel-erfgoedbeleid, betekende dit dat het decreet aangepast moest worden aan de nieuwe principes.

Wat zijn nu de volgende stappen? De definitieve tekst wordt nu naar de Vlaamse Regering gestuurd om te worden bekrachtigd en afgekondigd. Pas na de bekrachtiging en afkondiging door de Vlaamse Regering is het een decreet geworden. De ontwerptekst van het decreet, en de verslagen van de voorbereidende besprekingen in de commissie, kunt u wel al lezen op de website van het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Parlement had er overigens een drukke dag opzitten, want naast het ontwerp van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet, zijn nog een aantal andere ontwerpdecreten goedgekeurd die een impact hebben op het lokale "vrijetijdsbeleid’: lokaal cultuurbeleid, het lokaal sportbeleid en het lokaal en provinciaal jeugdbeleid.

Gregory Vercauteren