Sven Gatz: "Warme overdracht provinciale bevoegdheden ook voor kleinere spelers"

Subsidies transitiereglementen

132 culturele projecten van bovenlokaal belang krijgen subsidies in het kader van de transitiereglementen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz bekendgemaakt op 13 december.

Het transitiereglement is een van de overgangsmaatregelen die minister Gatz heeft genomen in het kader van de afslanking van de provincies. Dit transitiereglement geldt voor de periode 2018 en 2019, in afwachting van een nieuw decreet. In deze twee jaar zijn er vier ronden voorzien.

De indiendatum voor de eerste ronde was 1 oktober 2017. Voor deze eerste ronde werden 209 dossiers ingediend. Hiervan krijgen er nu 132 steun, voor een totaalbedrag van 1.678.801 euro. Het grootste deel van de projecten situeert zich in de kunstensector (32%), gevolgd door de amateurkunstensector (17,5%). Daarop volgen de cultureel-erfgoedsector (12%), het lokaal cultuurbeleid (11,5%), het sociaal-cultureel volwassenenwerk (11,5%) en tot slot de circussector (4,5%).

Sven Gatz: “Met de toekenning van deze projectsubsidies ondersteunen we ook bovenlokale projecten verder. Zowel reeds bestaande als nieuwe projecten komen aan bod. Naast de bestaande Vlaamse decreten waarbinnen professionele organisaties subsidies krijgen, zijn op deze manier ook kleinere spelers verzekerd van een Vlaamse ondersteuning.” Deze principiële beslissing van de minister van Cultuur moet nog worden goedgekeurd door de Inspectie van Financiën.

De volgende indiendatum is op 1 april 2018. De online aanvraagapplicatie Kiosk wordt momenteel aangepast en wordt midden januari opengesteld.

Meer weten?

Bron: persbericht minister Gatz.

Gregory Vercauteren