Infosessie cultureel-erfgoedconvenants. Presentaties online

Op 18 november 2013 organiseerde het agentschap Kunsten en Erfgoed een infosessie voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden die in 2014 een cultureel-erfgoedconvenant willen aanvragen. De presentaties kan u nu downloaden via de website van het agentschap.

Tijdens de infosessie gaf het agentschap een toelichting over het complementaire cultureel-erfgoedbeleid en de ondersteuning door de Vlaamse overheid. Ook alle praktische aspecten over de aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant kwamen er aan bod. Tegelijkertijd stelden FARO en VVSG de publicatie 'Waarom investeren in erfgoed? En hoe?' voor.

Interessant op deze infosessie was ook de 'meta-evaluatie' over de huidige cultureel-erfgoedconvenants. Dit voorjaar maakte het agentschap een evaluatie van de lopende cultureel-erfgoedconvenants (2009-2014). Op basis van deze evaluatie maakte het agentschap nog een analyse van de globale werking van het cultureel-erfgoedconvenant als beleidsinstrument. Uit deze 'meta-evaluatie' bleek dat de lopende convenants hun doelstellingen hebben gerealiseerd, een reële meerwaarde betekenen en een bijzondere dynamiek creëren op lokaal vlak. Tegelijk stelde het agentschap toch enkele zwakkere punten vast bij de lopende convenants en formuleerde het enkele aandachtspunten voor de volgende beleidsperiode (2015-2020). Zeker deze aandachtspunten zijn belangrijk voor al wie in 2014 een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant wil indienen.

Meer info: website agentschap Kunsten en Erfgoed (doorscrollen naar het einde van pagina).

Gregory Vercauteren