Een oud, maar uiterst actueel thema: vrijwilligerswerk in musea

de zilverpoetsploeg van M-Museum aan het werk

Het zomernummer van Museumpeil focust op vrijwilligerswerk in de Nederlandse en Vlaamse musea. Niet toevallig, want ook in de museumsector is vrijwilligerswerk volop aan het veranderen. Dit rijke gevulde nummer combineert beschouwende artikels met veel praktijkvoorbeelden uit grote en kleinere musea.

Vrijwilligerswerk is een oud, maar tegelijk uiterst actueel thema. Actueel omdat het thema hoog op de agenda van vele musea staat, al een tijdje in Nederland en meer en meer ook in Vlaanderen. Bovendien is het vrijwilligerswerk ingrijpend aan het veranderen. Dit themanummer van Museumpeil focust op diverse goede praktijkvoorbeelden, maar roept ook enkele kritische vragen op. Zijn betaald werk en vrijwilligerswerk bijvoorbeeld nog in evenwicht? En welke impact hebben de bezuinigingen op het vrijwilligerswerk?

Gregory Vercauteren, adviseur lokaal & regionaal cultureel-erfgoedbeleid en sectorcoördinator erfgoedcellen bij FARO, schreef een bijdrage over de toenemende professionalisering van het vrijwilligerswerk, met alle kansen en uitdagingen vandien. Deze bijdrage kwam er naar aanleiding van een studiedag die FARO over dit thema organiseerde in 2017.

U kan het nummer bestellen via de website van Museumpeil.

Foto: de zilverpoetsploeg van M-Museum Leuven aan het werk (Rudi Van Beek)

Gregory Vercauteren