Groot Onderhoud 2024: wat brengt de toekomst voor de cultureel-erfgoedsector?

Twee mensen turen door een verrekijker. Foto: Drew Harbour via Unsplash

Het Groot Onderhoud van FARO: zo’n 300 archief-, museum-, erfgoedbibliotheek- en andere erfgoedprofessionals blazen op 30 mei verzamelen in Hasselt. De bedoeling? Samen discussiëren, elkaar inspireren en nieuwe wegen verkennen voor de toekomst van het cultureel erfgoed in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten.

Het is de dertiende editie van dit grote sectorevenement. Het thema is dit keer De toekomst is nu. De nadruk van het programma ligt op baanbrekende ontwikkelingen en innovatieve benaderingen die een impact (kunnen) hebben op het cultureel erfgoed en de gebruikers ervan. Een aandachtige kijk op een mogelijke toekomst is net nu zo belangrijk. Zeker in een uitdagende tijd als de onze, die wordt bepaald door maatschappelijke onrust en ongelijkheid, oorlogen, klimaat- en andere crises. Hoe behouden we hierin onze veerkracht en onze hoopvolle blik? 2024 is bovendien een verkiezingsjaar waarin erfgoedwerkers benieuwd uitkijken naar het toekomstige cultuurbeleid. Hoe de relaties met de toekomstige beleidsmakers vormgeven, en welke kaders kunnen daarbij helpen? Hoe aan toekomstgericht erfgoedbeheer en -onderzoek doen, om maar twee taken bij naam te noemen? En hoe het publiek van de toekomst (lees: kinderen en jongeren) bereiken?

Enkele hoogtepunten uit het voormiddagprogramma

  • Een warm welkom door Olga Van Oost (algemeen directeur FARO) en Bart Temmerman (secretaris-generaal Departement Cultuur, Jeugd en Media)
  • Een toelichting door Jan Jambon (Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur)
  • Keynotes door Joke Hermsen (schrijfster en filosofe) en SETUP (platform voor een technologie-kritische samenleving)
  • Artistieke interventie door Proza-K

In de namiddag volgen maar liefst elf sessies, over onder meer het Cultuurpact en goed bestuur, duurzaam erfgoedbeheer, onderzoek in de context van erfgoedwerk, het publiek van de toekomst, artificiële intelligentie, digitale dienstverlening enz.

Het volledige, gedetailleerde programma vindt u via de FARO-kalender. Vorige edities van het Groot Onderhoud gingen over duurzaamheid, onderwijs, meerstemmigheid ... Zie www.hetgrootonderhoud.be 

Lees ook de eerder verschenen berichten over het rijkgevulde programma:

faro