Erfgoeddag 2021: een lichtpunt in een moeilijke tijd

Erfgoeddag 2021

De pandemie blijft ons in de ban houden. Hopelijk bent u gezond en houdt u de moed erin.

Zoals u wellicht weet, heeft de situatie een grote impact op de voorbereidingen van Erfgoeddag. Dit zal geen Erfgoeddag zijn zoals we die al jaren kennen. Ook u bent zich daarvan bewust. Veel organisaties hebben nagedacht over een alternatief in de buitenlucht of bieden een digitale activiteit aan. Musea en andere tentoonstellingsplekken blijven open en kunnen in veilige omstandigheden een activiteit aanbieden. Een heel aantal activiteiten kan niet plaatsvinden omdat de huidige maatregelen ze niet toelaten. FARO doet haar uiterste best, o.a. met de Gids Erfgoeddag & Corona en de livesessies, om alle deelnemers te informeren, te adviseren en te ondersteunen.

Kortom, Erfgoeddag zal er dit jaar dus anders uitzien. Maar ook in deze moeilijke tijd waarin weinig kan, blijft het een uitgelezen moment om erfgoed(-werk) in de kijker te zetten. Bovendien kan uw activiteit het verschil maken voor families, singles en alle andere mensen die op zoek zijn naar een perspectief en een moment van broodnodige ontspanning.

Onze publiekswebsite staat achter de schermen klaar, met prikkelende blogs, een terugblik op de voorbije twintig edities en een reeks inspirerende getuigenissen. Ter ere van de 20e verjaardag van Erfgoeddag ontwikkelde FARO een mooie set van tien wenskaarten. Bestel de set vandaag nog, en bedank er uw erfgoednetwerk mee. Ook het jongste nummer van faro besteedt aandacht aan deze bijzondere editie. En heeft u de ErfgoedApp al uitgeprobeerd?

De publieksactiviteiten zetten we in deze uitzonderlijke omstandigheden pas na Pasen online. Dat geeft u alvast wat meer tijd om goed af te wegen wat haalbaar en veilig is.

Kan mijn activiteit doorgaan?

Het Overlegcomité kondigde gisteren (24 maart) een aantal verstrengingen aan die vier weken zullen gelden. Onze sector blijft enigszins gespaard: de musea blijven open én het blijft toegestaan om niet-essentiële verplaatsingen te doen. De buitenbubbel wordt wel opnieuw teruggebracht tot vier personen. Dit betekent dat activiteiten buiten, steeds mits naleving van de maatregelen, mogelijk blijven. Ook in musea en tentoonstellingsplekken blijven dezelfde regels gelden.

  • We herhalen dat reservaties sterk aangeraden zijn en vaak verplicht zijn.
  • Verder is het essentieel om met uw lokaal bestuur af te stemmen. Dat is op de hoogte van de lokale regelgeving.
  • In de buitenlucht mogen groepen nu met vier personen samenkomen, steeds mét mondmasker en 1,5 m afstand tussen elke persoon.
  • We raden ook ten sterkste aan om mondmaskers te verplichten vanaf 10 jaar.

FARO heeft de Gids Erfgoeddag & Corona geüpdatet met de meest recente richtlijnen. We blijven deze gids actualiseren: u kunt hier steeds naar teruggrijpen (zie ook verder voor bijkomende praktische informatie).   

Een digitaal alternatief

Als u een digitaal aanbod overweegt, kan de ErfgoedApp u een goed, laagdrempelig én veilig alternatief bieden. U vindt alle informatie en een handige handleiding in de ErfgoedApp DIY.

Is mijn activiteit wel veilig?

Uw gezondheid en die van uw bezoekers en deelnemers blijven dé prioriteit. Elke organisator maakt voor zichzelf de afweging of:

  • het haalbaar is om een fysieke activiteit te organiseren;
  • het toegelaten is om een fysieke activiteit te organiseren;
  • de fysieke activiteit veilig kan plaatsvinden.

Als uw organisatie afhaakt of als uw bestuur geen toelating geeft om iets te organiseren, is dat uiteraard uw volste recht. We wijzen hier graag nogmaals op de Gids Erfgoeddag & Corona, die u kunt downloaden via deze link.

Ik wil mijn activiteiten bewerken of annuleren. Hoe doe ik dat?

U kunt uw activiteiten aanpassen via https://inschrijven.erfgoeddag.be. Dat kan tot en met 23 april.

  1. Ik wil een nieuwe activiteit toevoegen
    Hier volgt u de geijkte werkwijze, zoals beschreven.
     
  2. Ik wil een goedgekeurde activiteit bewerken
    Een activiteit die al goedgekeurd werd, kunt u te allen tijde aanpassen. Klik daarvoor op de knop ‘Bewerken’. U maakt de nodige aanpassingen en drukt dan op ‘Opslaan’. U kijkt niet meer naar de status. De bewerkingen zullen nog niet onmiddellijk zichtbaar zijn in uw formulier. Geen nood, dat is omdat de nieuwe versie de oude nog moet overschrijven. De Coördinatie Erfgoeddag zal binnen de 24u de aanpassingen opvolgen en doorvoeren. 
     
  3. Een activiteit vindt niet meer plaats
    Volg de stappen zoals in (2) en noteer ‘GEANNULEERD’ in de titel. De activiteit zal worden verwijderd.
     
  4. Een activiteit staat even on hold / mag nog niet online verschijnen
    Volg de stappen zoals in (2) en noteer ‘OFFLINE’ in de titel. We halen de activiteit zo snel mogelijk offline.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog bijkomende vragen over wat er precies mogelijk is? Dan kunt u steeds bij ons terecht via het e-mailadres corona@faro.be. Voor vragen over Erfgoeddag kan u contact opnemen met de coördinatie Erfgoeddag via het e-mailadres info@erfgoeddag.be of de telefoonnummers 02 213 10 81 / 74.

  • Gezien de vele vragen die ons de voorbije dagen en uren bereikten, organiseren we ook een extra vragenuurtje. Op vrijdag 2 april kunt u live via Teams bij ons terecht met concrete vragen over de organisatie van uw Erfgoeddagactiviteit. Inschrijven kan via deze link.
  • Op donderdag 1 april verduidelijken we samen met Event Flanders het COVID Event Risk Model (CERM). Dit model biedt enkele handige parameters die laten zien hoe coronaproof uw evenement is. Schrijf u in via deze link.

Tot slot willen we u van harte bedanken voor uw inspanningen en aanhoudende engagement om erfgoed en erfgoedwerk in de kijker te plaatsen. Samen met u maken we ook van deze Erfgoeddag een succes!

Tot uw dienst!

faro