Wijze lessen voor effectieve didactiek

Gekleurde bouwstenen. Foto: Alexander Grey via Pexels

Een jong publiek dat actief uw rondleiding of workshop beleeft, of een lespakket dat leerlingen echt aan het denken zet: dat wil toch elke educatieve medewerker? Maar welke bouwstenen zijn daar dan voor nodig? Ontdek het in de vorming die FARO en Thomas More op 27 februari aanbieden in FOMU Antwerpen.

Zowel voor ontwerpers als begeleiders van onderwijsaanbod zijn tools voor een sterke didactische aanpak meer dan een ‘nice to have’. Een goede didactiek zorgt dat een sterke inhoud beter beklijft en beter verwerkt wordt. Net zoals een getalenteerde schilder kan gebruikmaken van een rijk palet aan kleuren en technieken, zo is het ook voor de educatieve begeleider belangrijk om te beschikken over een rijk arsenaal aan methodieken om een jong publiek mee op sleeptouw te nemen. Hoe activeert u voorkennis bij leerlingen? Hoe daagt u hen voldoende uit en ondersteunt u hen tegelijkertijd? Dat zijn maar enkele uitdagingen waar u misschien al over nadacht.

Wijze lessen ... van wie?

Het Expertisecentrum Onderwijs en Leren (onder leiding van Tim Surma) ontwikkelde een kwaliteitskader voor leermiddelen in het leerplichtonderwijs, en baseerde zich daarbij op wetenschappelijk onderzoek. Vaak gelden bij de keuze van leermiddelen immers persoonlijke ervaringen en meningen en dat zorgde al voor heel wat (verhitte) onderwijsdebatten. Het expertisecentrum werkte dus een onderzoeksgebaseerd project uit waarmee het nu via vormingen en publicaties allerlei onderwijsprofessionals ondersteunt (van leerkrachten tot uitgeverijen).

Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek © Expertisecentrum Onderwijs en Leren Thomas More

FOMU: gastlocatie voor de vorming

Op 27 februari kunt u als erfgoedwerker ook ontdekken wat dit kwaliteitskader te bieden heeft. Mitte Schroeven, navormer bij het Expertisecentrum, biedt dan niet alleen een theoretisch kader aan, maar ook tal van praktische tips. De dag start vanuit de praktijk: u beleeft een workshop van FOMU die als case dient om nadien over te reflecteren. Ook uw eigen onderwijsaanbod nemen we graag onder de loep. Het volledige programma van deze dag kunt u verkennen via de FARO-kalender, waar u ook kunt inschrijven voor de dag.

FARO hoopt van harte u te mogen verwelkomen op deze dag. Tot dan!

Foto's: Alexander Grey via Pexels / Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek © Expertisecentrum Onderwijs en Leren Thomas More

eva.begine