Toets uw onderwijsaanbod op didactische kwaliteit

U ontwerpt of begeleidt lespakketten, workshops of rondleidingen voor onderwijs en toetst ze graag op didactische kwaliteit. Maar hoe pakt u dat best aan? Met welke belangrijke didactische criteria houdt u rekening? U hoort het tijdens deze vorming. Expertisecentrum Onderwijs en Leren (Thomas More) voerde hierover wetenschappelijk onderzoek uit en zette de voornaamste criteria om in een tool voor leerkrachten. Ook als educatief medewerker of begeleider is deze tool makkelijk inzetbaar.

U ondervindt dat onmiddellijk aan den lijve, want we passen het instrument toe op uw eigen aanbod. Neem daarom uw materiaal dat u ontwikkelde voor het onderwijs mee (dat kan gaan om een lespakket, een rondleiding, een workshop, etc.), of bereidt u voor om het mondeling toe te lichten. Hebt u nog niets concreets? Ook een idee dat u van plan bent om uit te werken, is prima grondstof. 

Doelgroep: educatieve medewerkers en erfgoedwerkers die onderwijsaanbod ontwikkelen, zoals het ontwerpen van workshops, rondleidingen en/of (digitaal) lesmateriaal. Ook de erfgoedwerkers die dit onderwijsaanbod begeleiden, zoals gidsen of workshopbegeleiders, zijn welkom op deze vormingsdag

Tijdens deze sessie rekenen we op uw actieve  inbreng. Meer concreet gaan we aan de slag met uw bestaand of nog te ontwikkelen educatief aanbod.  

Programma

9.45 uur: Ontvangst met koffie. Welkomstwoord

In de voormiddag voorzien we twee sessies, u volgt beide:

  • Leren door gluren bij de buren: in deze sessie beleeft u de nieuwe FOMU-workshop rond analoge fotografie en beeldvorming. U ontdekt welke werkvormen zij hanteren om de verbeelding van leerlingen te ontwikkelen, vertrekkend vanuit een expo.  
  • Brainstormen: wat zijn belangrijke bouwstenen van een kwalitatief onderwijsaanbod? Samen denken we erover na. 

10.00 uur: Workshop FOMU groep 1 / brainstormsessie groep 2

11.00 uur: Pauze met koffie

11.10 uur: Workshop FOMU groep 2 / brainstormsessie groep 1

12.10 uur: Middagpauze

12.50 uur: Interactieve sessie met Mitte Schroeven, navormer bij Expertisecentrum Onderwijs en Leren (Thomas More)

Mitte Schroeven, maakt u wegwijs in de wereld van didactische bouwstenen. Verwacht u aan een beetje theorie, maar vooral aan lekker veel praktijk met concrete tips en tools. Uw eigen (bestaand of nog te ontwikkelen) materiaal is hierin cruciaal: we concretiseren de bouwstenen immers door ze te toetsen aan uw eigen educatieve praktijk.

15.50 uur: Slotwoord

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro. Er is geen kortingstarief.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FOMU, Waalsekaai 47, Antwerpen
Lesgevers
Mitte Schroeven (Expertisecentrum Onderwijs en Leren, Thomas More), Eva Begine en Hildegarde Van Genechten (FARO)
Prijs
70 euro
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Projectmedewerker educatie Erfgoedweken
T
02 213 10 81

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Oehoe, de mascotte van ErfgoedApp, nodigt kinderen en families uit om samen op pad te gaan. Laat u Oehoe ook ...
Ben jij tussen 12 en 26 jaar? En geïnteresseerd in wat musea en andere erfgoedorganisaties doen en tonen? Of weet ...