Het Archief voor Onderwijs en FARO slaan de handen in elkaar

Het Archief voor Onderwijs © meemoo

Hoe de samenwerking tussen de onderwijs- en erfgoedsector versterken? FARO gaat daarvoor een partnerschap aan met Het Archief voor Onderwijs, het onderwijsplatform van meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Met maar liefst acht collecties bestaande uit diverse filmpjes en fragmenten willen we leerkrachten lager en secundair onderwijs inspireren om te kijken naar de wondere wereld van erfgoed.

Van projectmatig werken naar verduurzaming

In het kader van Erfgoeddag en -week konden heel veel erfgoedorganisaties banden smeden met leerkrachten en leerlingen. Erfgoedklasbakken namen een lesuur over in de klas, of klassen trokken er voor een vipactiviteit op uit. Maar daar blijft het niet bij. Na dit project willen we het erfgoedvuur warm houden en daarom zoeken we naar verschillende manieren om het jonge publiek steeds opnieuw boeiende erfgoedverhalen te bieden.

Het Archief voor Onderwijs is daarvoor een sterke partner: het bereikt maar liefst 80.000 leerkrachten (in opleiding). 93.000 leerlingen uit het secundair onderwijs hadden in 2020-2021 een account op het platform. Het Archief voor Onderwijs is een gratis online beeldbank met audiovisueel materiaal van meemoo-contentpartners uit overheid, media (waaronder VRT) en cultuur. Het materiaal voor de beeldbank wordt geselecteerd door en voor leerkrachten. Ziet een onderwijzer een fragment dat bruikbaar lijkt in de klas? Dan kan die dat heel eenvoudig aanvragen. Zo wordt materiaal geselecteerd dat echt aansluit bij eindtermen, leerplandoelen en sleutelcompetenties. Fragmenten komen op dit moment van 57 aanbieders.

Het Archief voor Onderwijs © meemoo

Ga aan de slag met Het Archief voor Onderwijs

Leerkrachten kunnen hun eigen audiovisuele collecties aanmaken, maar ook erkende partners kunnen dat doen. Bent u een erkende lesgever? Dan kunt u gratis een account aanmaken op Het Archief voor Onderwijs met uw lerarenkaart of stamboeknummer. Wil u als erfgoedinstelling samenwerken met Het Archief voor Onderwijs? Bekijk dan hier welke mogelijkheden er zijn.

Uitgebreid kennismaken met Het Archief voor Onderwijs en de werking ervan voor leerkrachten en erfgoedpartners kunt u trouwens ook in een mooie sessie op het Groot Onderhoud, op 31 mei aanstaande in Congrescentrum Lamot te Mechelen. Bent u nog niet ingeschreven? Doe dat zeker nu!

Erfgoed op een dienblad, aangeboden door FARO

FARO verkende het aanbod van erfgoedgerelateerd materiaal op Het Archief voor Onderwijs en verzamelde zeven collecties die linken leggen naar schoolerfgoed, STEM, Nederlands, burgerschap, historie en erfgoed in de buurt. Er is ook een collectie ‘Iedereen erfgoedt’. Dit introductiefilmpje, gemaakt door meemoo, laat u kennismaken met de opzet. Elke collectie start met een omkadering en enkele algemene suggesties, en bij de fragmenten volgt duiding en - waar mogelijk - lestips.

Visibiliteit voor tal van erfgoedorganisaties

Zo zit bij beelden van een reuzenstoet een verwijzing naar educatief materiaal van erfgoedcellen. Bij een fragment uit de reeks Meer vrouw op straat van Sofie Lemaire zitten ook les- en leestips uit de erfgoedsector. Wanneer fragmenten over industrieel erfgoed worden aangehaald, wordt de leerkracht ook naar websites geleid van het CAG, DIVA, ETWIE, het Industriemuseum, het MOT, Texture, Train World en meer. Zo zorgen we er ook voor dat leerkrachten die getriggerd zijn door de fragmenten meteen hun weg vinden om verder te exploreren.

Wanneer erfgoed en techniek aangehaald worden, geven we ook doe-tips mee. Waarom geen brug bouwen met ijslollystokjes of een windmolen met petflessen? Zo linken we lokaal erfgoed meteen aan creatieve opdrachten (met dank aan creatieve leerkrachten die hun ideeën delen om met erfgoed aan de slag te gaan).

Samenwerking op langere termijn

We zien deze collecties als een startpunt. Dat betekent dat er ruimte is om nieuwe collecties op Het Archief voor Onderwijs aan te maken, want ja, erfgoed hoort bij nog veel meer thematische clusters thuis. Daarnaast volgt FARO dit verder op en de collecties zullen op gepaste tijden geactualiseerd worden.

Wil u als erfgoedmedewerker meer weten over deze samenwerking tussen FARO en Het Archief voor Onderwijs, mail dan gerust naar eva.begine@faro.be.

Foto's: © meemoo

eva.begine