Welke organisatie of persoon inspireert u?

Remork & Karkaba, een unieke fanfare die bestaat uit een blazerssectie en Marokkaanse gnawa-percussie. Foto: © Illias Teirlinck

Wat hebben Virga Yes Divers in Hasselt, de videodocumentatie bij het project Brabants trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven en het Gnawafestival in Brussel met elkaar gemeen? Sinds 2020 staan ze, samen met dertien andere acties en programma’s, op het ‘Register van Inspirerende Voorbeelden inzake het borgen van immaterieel cultureel erfgoed’. Dit register bundelt inspirerende acties, projecten en programma’s, telkens voor een periode van drie jaar. Het idee? Inspiratie bieden aan iedereen die met het borgen van immaterieel erfgoed aan de slag wil. Hier leest u meer over alle programma's op het register.

Wilt u een organisatie of persoon die op een inspirerende manier immaterieel erfgoed doorgeeft, in de kijker zetten? Hebt u weet van een bevlogen programma dat het borgen van immaterieel erfgoed naar een nieuw niveau tilt? Breng dan uw stem uit via dit formulier.

Opgelet! U nomineert niet het erfgoed zelf (bv. een processie die om de 5 jaar uitgaat) maar wel een concreet initiatief dat inzet op het levend houden van dit erfgoed (bv. een school die een project rond deze processie op poten zet).

Honger naar meer?

Bent u nog niet zo vertrouwd met immaterieel erfgoed maar wilt u er graag meer over weten? Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Bent u op zoek naar inspiratie om aan de slag te gaan? Dan is de Basiscursus immaterieel erfgoed, een initiatief van FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed, iets voor u! Alle informatie vindt u hier. Op die pagina kunt u zich ook inschrijven.

Intussen kunt u ook altijd terecht op de Erfgoedwijzer van FARO, waar u in het dossier over immaterieel erfgoed meer leest over borgen en wat u kunt doen als erfgoedwerker.

Foto: Remork & Karkaba, een unieke fanfare die bestaat uit een blazerssectie en Marokkaanse gnawa-percussie © Illias Teirlinck

Elien Doesselaere