Immaterieel erfgoed borgen

Aalst Carnaval in 2017. Selcenc via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Dit dossier geeft een eerste inzicht in immaterieel erfgoed, en is de digitale syllabus die hoort bij de Basiscursus immaterieel erfgoed. De opbouw is min of meer gelijklopend:

  • In het eerste deel focussen we op het beleid van Unesco rond immaterieel erfgoed. Wat houdt de conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed uit 2003 precies in? Waarom kwam die er? Hoe draagt die bij tot het in leven houden van immaterieel erfgoed?
  • Het tweede luik verlegt de aandacht naar Vlaanderen: welk beleid voert Vlaanderen rond immaterieel erfgoed? Welke instrumenten zijn er voorhanden? 
  • Het derde deel draait dan weer helemaal rond ethiek: hoe kunt u als erfgoedwerker immaterieel-erfgoedgemeenschappen op een ethische manier ondersteunen?

Honger naar meer?

In samenwerking met Werkplaats immaterieel erfgoed biedt FARO jaarlijks een Basiscursus immaterieel erfgoed aan. Voor een actueel overzicht van ons cursusaanbod kunt u terecht in de FARO-vormingskalender of kunt u zich inschrijven op de FARO-nieuwsbrief.

Logo FARO-bibliotheek


Ook in de FARO-bibliotheek vindt u heel wat literatuur en inspiratie over (de omgang met) immaterieel erfgoed en de 2003-conventie: zie daarvoor de online bibliotheekcatalogus of breng een bezoek aan de FARO-bibliotheek. Dat kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, na afspraak, van 8.30 tot 16.30 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60.