Big Stuff 2025: dient u ook een voorstel in?
Hoe houden we erfgoedmachines draaiende in onze veranderende maatschappij? Dat is in 2025 de hamvraag van Big Stuff, de conferentie over technologisch en industrieel erfgoed. Volgend jaar zoomt die in op de wisselwerking tussen vaardigheden en machines.
Industrieel erfgoed omvat immers niet alleen grootschalige installaties en historische machines, maar ook de mensen, vaardigheden en kennis die nodig zijn om ze te bedienen, te onderhouden en te presenteren. Naarmate de generaties arbeiders en vrijwilligers die deze machines hebben leren bedienen, kalibreren en herstellen met pensioen gaan, dreigt hun onschatbare expertise verloren te gaan.
- Welke methodes zijn er om cruciale en bedreigde kennis door te geven aan nieuwe medewerkers en vrijwilligers, zodat dit erfgoed levend blijft?
- Hoe bereiken we nieuwe generaties, voor wie dit erfgoed misschien niet zo bekend is?
- Hoe leren we deze handmatige vaardigheden aan aan een generatie die is opgegroeid met automatisering?
- En ook: hoe rijmen we decennia oude machines met belangrijke nieuwe thema's zoals minder koolstofuitstoot, minder vervuiling, circulair hergebruik en het recht op reparatie?
Presenteert u graag uw methodiek, onderzoek of ervaring?
Dan bent u meer dan welkom om uw voorstel in te dienen! Hoe?
- U stelt een Engelstalige abstract op van max. 2.000 tekens waarin u uit de doeken doet wat u precies wil presenteren. Geef ook aan of u de voorkeur geeft aan een mondelinge presentatie of een posterpresentatie.
- U mailt dat abstract naar bigstuff2025@industriemuseum.be.
- Deadline? 1 november 2024
Op 15 november 2024 krijgt u een mailtje in de bus als uw abstract aanvaard werd.
Praktische info
- Wat? Presentaties uit verschillende hoeken van de wereld, postersessies en excursies naar inspirerende industriële erfgoedlocaties in heel België, netwerkmomenten en discussies over hoe we industrieel en technologisch erfgoed bewaren, borgen en beheren.
- Wanneer? 14 - 17 oktober 2025
- Waar? Basiskamp is het Industriemuseum in Gent, een plek met een diep industrieel verleden (en heden) en een geweldige toegangspoort voor het verkennen van het Belgische erfgoed.
- Voor wie? Iedereen die de toekomst van het beheren, bewaren en borgen van industrieel en technisch erfgoed mee vorm wil geven
Foto: Oktay Sancak geeft zijn kennis over oude schietspoelweefmachines door in het Industriemuseum in Gent © Martin Corlazzoli