Waarom het belangrijk is om te blijven spelen

Hand met gelakte nagels tikt een rij dominosteentjes om. Foto: Bradyn Trollip via Unsplash

Kinderen doen het zonder nadenken, en bij wijze van spreken de hele dag door. Sommige volwassenen slagen er ook nog in, anderen lijken dan weer vergeten te zijn hoe het moet. Ik heb het natuurlijk over spelen. 

Wetenschappers zijn het er roerend over eens: het loont om ook als volwassene te blijven spelen. Waarom dan?

  • Het is ontspannend.
  • Het helpt om pijn en stress tegen te gaan.
  • Het gaat verveling tegen (al gaan er ook heel wat stemmen op die het belang en nut van verveling onderstrepen. Maar dat is weer een ander verhaal).
  • Spelen zorgt ervoor dat uw brein elastisch blijft, dat u beter met nieuwe, onbekende situaties kan omgaan. Dierengedragsdeskundige Marc Bekoff verwoordt het als volgt: "Wanneer dieren in hun eentje spelen, zoals geiten die rondspringen en opzettelijk onhandig landen, leren ze twee lessen: hoe ze hun misstappen moeten corrigeren en hoe ze rustig kunnen blijven als er iets misgaat. Spelen geeft je de mogelijkheid in een veilige omgeving te leren omgaan met onzekerheid en onvoorspelbaarheid."
  • Wanneer u speelt met anderen, versterkt dat de onderlinge band. Het is dus goed voor uw relaties. Tenzij u niet tegen uw verlies kan, of te competitief wordt en de boel verziekt.

Psychiater en speelonderzoeker Stuart Brown gaat zelfs nog een stapje verder, en ziet spelen als noodzakelijk voor het voortbestaan van de mens: "Bij spelen gaat het erom dat we de harde wereld met creativiteit en optimisme trotseren. Dat ook volwassenen blijven spelen, is van levensbelang voor het voortbestaan van de mens."

Creativiteit en optimisme, dat klinkt precies als wat we nodig hebben. Hoe speelt u op Erfgoeddag? 

Bronnen:

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Foto: Bradyn Trollip via Unsplash

Elien Doesselaere