O Lab & Habbekrats, de SDG’s in de praktijk

Habbekrats

O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de Wetterse wijk Overbeke, slaat de handen in elkaar met de kleurrijke jeugdorganisatie Habbekrats. Samen gaan ze op pad om verhalen te verzamelen. Het doel? De jongeren en de buurt met elkaar verbinden.

In en met de buurt

In De Loft, het Habbekrats trefpunt in Overbeke, kunnen jongeren en buurtbewoners verhalen delen én maken. Het uitgangspunt is om oude en nieuwe verhalen met elkaar te verbinden.

Om dit te realiseren werd heel wat op touw gezet. Tijdens workshops digital storytelling leren jongeren nieuwe verhalen maken aan de hand van het cultureel erfgoed van de wijk. Anderen trekken eropuit om oudere bewoners, het geheugen van de wijk, te interviewen. Nog op de planning: een groepsgesprek met jongeren en buurtbewoners die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Ook de link tussen verhalen en objecten wordt door O Lab samen met Habbekrats verder uitgewerkt. Op verschillende manieren capteren we de verhalen van de jongeren over een persoonlijk object.

Kerk en Letterenhuis

Om al deze verhalen ‘zichtbaar’ te maken bouwen we aan een installatie waarin de verhalen uit de buurt worden gekoppeld aan persoonlijke, alledaagse objecten. Benieuwd? U kan de eerste resultaten komen bekijken en beluisteren op 23 augustus in de kerk van Overbeke tijdens een buurtfeest. Voor de kerk zal ook de O Lab Babbelbus staan waarin u een verhaal over een object of herinnering kwijt kan.

Een andere kans krijgt u op 5 oktober tijdens Veerkrachtig met cultureel erfgoed in het Letterenhuis in Antwerpen. Tijdens een expo kan u zich laten verrassen door de creativiteit van de jongeren die verhalen hebben gesprokkeld bij geïsoleerde bewoners in Overbeke. De begeleiders en jongeren van Habbekrats zullen u er dan graag meer over vertellen.

SDG’s

Deze kleine maar unieke samenwerking is een praktische vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. We werken tegelijk aan een duurzame gemeenschap en het welzijn van kwetsbare buurtbewoners.

Bart De Nil