O Lab: speeddate met objecten

speeddate met objecten

Op donderdagavond 21 december organiseerde O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de Wetterse wijk Overbeke, een speeddate met objecten. Verschillende mensen vertelden er hun verhaal aan de hand van een persoonlijk object.

Dat kon bijvoorbeeld een icoon zijn, ooit meegesmokkeld uit de voormalige USSR, een aflaat of een snuifdoos. De deelnemers vertelden per twee aan elkaar hun verhaal en na enkele minuten werd op de tune van de televisiereeks The Love Boat doorgeschoven voor een nieuwe date. Sommige deelnemers lieten in een digitale babbelbox hun verhaal achter. Bekijk hier de sfeerbeelden.

Deze speeddate leverde een eerste oogst aan zeer boeiende verhalen op. In de loop van de komende maanden sprokkelen O Lab-medewerkers nog meer verhalen bij elkaar. Om die verhalen ‘zichtbaar’ te maken bouwen vrijwilligers in de leegstaande kerk van Overbeke een installatie waarin verhalen uit de buurt worden gekoppeld aan persoonlijke, alledaagse objecten. Door middel van RFID-tags worden filmpjes, foto’s en audiofragmenten gestart wanneer een bezoeker een object uit de installatie neemt en op een tafel plaatst.

Om de installatie te bouwen is O Lab op zoek naar handige harry’s en henriëtte’s: knutselaars, prutsers, mensen met kennis of vaardigheden in verband met houtbewerking, elektriciteit, schilderen, computers, en dergelijke. Iedereen met interesse kan zich opgeven via overbekelab@gmail.com voor een informatievergadering die zal doorgaan begin 2018. En o ja ... u hoeft niet in Overbeke te wonen!

Bart De Nil