O Lab: van denken naar doen

Eric Bracke van 't Gesproken Dagblad

De molens van O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de wijk Overbeke, draaien snel en efficiënt. Na de kick-off en een periode van verkenning wordt er nu gewerkt aan de eerste concrete resultaten.

Objecten die tot leven komen

In de leegstaande kerk van Overbeke wordt een installatie gebouwd waarin verhalen uit de buurt worden gekoppeld aan persoonlijke, alledaagse objecten. Het concept werkt met RFID-tags die ervoor zorgen dat filmpjes, foto's en audiofragmenten worden getriggerd wanneer een bezoeker een object uit een rek neemt en op een tafel plaatst. Op het moment dat het object op de tafel staat, komt het tot leven door de projectie van het digitaal verhaal dat eraan is gekoppeld. Voor het in elkaar knutselen van deze installatie wordt beroep gedaan op vrijwillige handige harry’s en henriëtte’s uit de buurt. De gemeente zorgt voor het materiaal.

Speeddate met objecten

De installatie in de kerk van Overbeke wordt gevoed met boeiende, verrassende of vreemde verhalen en objecten. Sommige O Lab-medewerkers werken momenteel in alle stilte aan een project om verhalen uit de buurt te verzamelen. Zo werken Marc en Geertrui naarstig aan een verhalenproject dat ik gemakshalve betitel als ‘babbelbox in de camionette’. Maar de eerste oogst van verhalen en objecten zal komen uit de organisatie van een speeddate met objecten op 21 december in café ’t Gesproken Dagblad.

Iedereen is op deze speeddate welkom om over of aan de hand van een persoonlijk object een verhaal te komen vertellen. Het is de bedoeling dat mensen per twee aan elkaar hun verhaal vertellen en dat er na enkele minuten wordt doorgeschoven voor een nieuwe date. Op de foto hierboven staat Eric, cafébaas van ’t Gesproken Dagblad, met een exotisch object waarachter een boeiend verhaal schuilgaat. De primeur van zijn verhaal is voor de deelnemers aan de speeddate en de bezoekers aan de O Lab-installatie, vanaf april 2018 in de kerk van Overbeke én op andere locaties.

Bart De Nil