Veerkrachtig met cultureel erfgoed

Geestelijke gezondheidszorg: wie er niet mee te maken heeft, loopt er doorgaans met een wijde boog omheen. Die stigmatisering blijkt en blijft een van de grote problemen om deze bijzondere vorm van zorg bespreekbaar te maken.

Werken met cultureel erfgoed kan daarbij helpen. Sinds 2015 gaat FARO op zoek naar kennis en methodieken over het gebruik van cultureel-erfgoedcollecties in de gezondheids- en welzijnssector. Wat begon met een kleine workshop over erfgoed en dementie groeide gestaag maar zeker uit tot publicaties, cursussen en enkele piloottrajecten die focussen op het inzetten van collecties uit musea, archieven en erfgoedbibliotheken om het geestelijk welzijn van mensen te verbeteren én op het meten en evalueren van de gerealiseerde impact.

Naar aanleiding van de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid zet het Letterenhuis in Antwerpen op vrijdag 5 oktober zijn deuren open om het brede publiek een exclusieve blik te gunnen op de resultaten van deze piloottrajecten. Ondertussen kan u een workshop of een presentatie meepikken over tal van interessante maar vooral inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die mee helpen om het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken.

Programma

14.00 - 20.00 uur

Om 14.00 uur geeft Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis, de aftrap.

In de inkomhal kan u doorlopend een expo bezoeken. U kan er kijken naar digitale verhalen die cliënten van de HerstelAcademie Antwerpen in het Letterenhuis hebben gemaakt, luisteren naar de verhalen van patiënten van psychiatrisch centrum Karus uit Melle in inmaakpotten of verrast worden door de creativiteit van de jongeren van Habbekrats die verhalen hebben gesprokkeld bij kwetsbare buurtbewoners in Overbeke.

Telkens om 14.30, 16.40 en 18.30 uur …

start in de vergaderzaal een workshop, afwisselend:

  • Object handling met kloosterspullen | Kaat Leeman (Erfgoedhuis Zusters van Liefde)
  • Ervaar een autismevriendelijk museum | Liesa Rutsaert (museum Huis van Alijn)

start in het auditorium een lezingenreeks, met:

  • Van literair erfgoed naar een herstelverhaal | Lies Galle (Letterenhuis) en Tom Vansteenkiste (Herstelacademie Antwerpen)
  • Een gemeenschapsmuseum wil psychisch kwetsbare mensen bereiken | Hannah Van der Auwera (Gemeentemuseum Melle)
  • Ingemaakt erfgoed van psychisch kwetsbare mensen | Ans Vande Cotte (Erfgoed Viersprong) en Pascal Janssens (Psychiatrisch Centrum Karus)

Om 19.45 uur is er een originele afsluiter in de inkomhal.

Uiteraard kan u tussendoor bijpraten aan de drankenstand.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
Prijs
Gratis
Meer info

Om praktische redenen vragen we dat u zich aanmeld bij bart.denil@faro.be.

Organisatie: HerstelAcademie Antwerpen, FARO, Letterenhuis, Iedereen Leest!

Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Op 9 november nodigt FARO u van harte uit voor het jaarlijkse Groot Onderhoud. We bieden u een programma aan ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...