De kracht van verhalen vertellen

Letterenhuis

Een efficiënt aanbod is in de eerste plaats een duurzaam aanbod. Het vraagt immers tijd om impact te hebben op het welzijn van mensen. Dat is ook de filosofie achter de sessiereeks van het piloottraject Kleine documenten, Grote verhalen dat het Letterenhuis, FARO, Iedereen Leest en de Herstelacademie Antwerpen voor de tweede maal organiseerde voor mensen die een verhaal over hun psychische herstel willen brengen. De deelnemers werkten aan een aantal persoonlijke getuigenissen, waarbij ze zich lieten inspireren door teksten en verhalen van schrijvers uit de collecties van het Letterenhuis.

De ontroerende liefdesbrieven van dichter Paul van Ostaijen en Emma Clement en de intense briefwisseling van schrijver Roger van de Velde met zijn familie werden door de deelnemers verbonden met hun eigen levensverhalen.

Tijdens het proces maakten de deelnemers kennis met de collectie van het Letterenhuis en lieten ze zich inspireren door de archiefdocumenten, waarna ze aan de slag gingen met diverse vormen van storytelling. Dit resulteerde in een persoonlijk digitaal verhaal dat ze graag met u delen.

Het resultaat

De sessies resulteerden in een mini-tentoonstelling waarbij thema's als eenzaamheid, burn-out, depressie, scheidingen en moeilijke relaties verbonden worden aan hoop, empowerment en veerkracht als werkzame elementen bij herstel. Tot 21 juli vindt u in de hal van het Letterenhuis de (digitale) verhalen van de deelnemers, de collectiestukken die als bron en inspiratie dienden en de persoonlijke documenten die zij hebben verwerkt in hun verhaal. Als u dus nog eens in Antwerpen bent, ga dan zeker een kijkje nemen.

Nadien op de planning

Op 5 oktober krijgt u een volgende kans wanneer het Letterenhuis zijn deuren openzet voor Veerkrachtig met cultureel erfgoed om het brede publiek een exclusieve blik te gunnen op de resultaten van enkele van de FARO piloottrajecten Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Ondertussen kan u een workshop of een presentatie meepikken over interessante en inspirerende voorbeelden van erfgoedinstellingen die mee helpen het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken.

Foto: Simon Bequoye, Iedereen Leest

Bart De Nil