Geestelijke gezondheidszorg: wie er niet mee te maken heeft, loopt er doorgaans met een grote boog omheen. Die stigmatisering blijft een probleem.
Kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang, tevens praktijkassistente communicatie aan de UAntwerpen, is ervan overtuigd dat interventies met cultureel erfgoed in de zorg grondig en degelijk moeten kunnen geëvalueerd worden. In een filmpje legt ze uit waarom.
O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de Wetterse wijk Overbeke, slaat de handen in elkaar met de kleurrijke jeugdorganisatie Habbekrats. Samen gaan ze op pad om verhalen te verzamelen. Het doel? De jongeren en de buurt met elkaar verbinden.
Tom Vansteenkiste, coördinator van Herstelacademie Antwerpen, is er rotsvast van overtuigd dat werken met cultureel erfgoed het herstelproces van psychisch kwetsbare mensen ten goede komt. In november is hij te gast op 'Participation in cultural heritage for mental health recovery'.
Speciaal voor de vijfde jubileumeditie van de Summer & Winter Schools Archives & Education in 2019 leggen we de focus op het ontwikkelen van outreachprogramma's met documentaire collecties voor geestelijke gezondheid. Inschrijven kan vanaf nu.
Een jaar geleden sloegen Stad Gent, Liberaal Archief/Liberas en Huis van Alijn de handen in elkaar voor een project over de geschiedenis van de Gentse Feesten. Dit resulteerde in het boek '175 jaar Gentse Feesten' en een tentoonstelling.
In het kader van de Internationale Dag van het Archief breekt er op vrijdag 8 juni een Twittergevecht los tussen de steden Gent en Antwerpen. Bedoeling is om elkaar af te troeven met hun mooiste, oudste en meest fantastische archiefstukken.
De BBC-reeks 'MAKE! Craft Britain' laat zien hoe traditionele ambachten mensen kunnen verbinden. Misschien vindt u er wel inspiratie voor Erfgoeddag 2019?
Ter gelegenheid van de voorstelling van de inventaris en de gedigitaliseerde dossiers van het archief van Camille Huysmans maakte Amsab-ISG een korte film. Die film is meteen ook een zeer goed voorbeeld van digital storytelling met archiefstukken.
Op 1 juni gaat Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis in Antwerpen, met pensioen. De cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel neemt daarmee afscheid van een gedreven en iconische figuur.
U bent geïnteresseerd in het evalueren van de impact van activiteiten op het welzijn van mensen maar weet niet goed waar te beginnen? Dan is het webinar 'Museums, health and wellbeing – methodologies for measuring' iets voor u.
De Werkgroep Automatisering van de VVBAD organiseert op vrijdag 22 juni om 14.00 uur een vorming over klantenbeheer via CRM in archieven, bibliotheken en erfgoedorganisaties. Die kan u volgen door middel van een webinar.