In haar 200-jarig bestaan verzamelde de Gentse Universiteit meer dan één miljoen voorwerpen en archiefstukken. Om dit erfgoed in the picture te plaatsen en te delen met het publiek wordt op 28 november het Collectieportaal UGent gelanceerd.
Heel wat erfgoedorganisaties hebben een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers. De Werelddag Dementie gaat dus ook in de cultureel-erfgoedsector niet onopgemerkt voorbij.
Verschillende sectoren ontwikkelen samen in de bibliotheek van Zelzate een aanbod voor alleenstaande ouders in armoede rond verhalen uit het dagelijks leven.
GovPub heeft als ambitie om het bezit van gedrukte seriële overheidspublicaties als waardevol cultureel erfgoed bij archieven en bibliotheken in kaart te brengen. De focus ligt daarbij op de seriële publicaties van de parlementen (Federaal en Vlaams) en provincies.
Archieven zijn meer dan bronnen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor creatieve activiteiten met als doel het welzijn van de deelnemers te verbeteren. FARO-medewerker Bart De Nil gaf toelichting tijdens Informatie aan Zee.
Op 12 september organiseerde het National Heritage Science Forum een forum over het onderzoek naar de impact van cultureel erfgoed op gezondheid en welzijn. Hiervoor verzamelden ze een indrukwekkend panel met Helen Chatterjee, Tony Munton, Christina Buse en Nick Barratt.
Gent was op 8 en 9 september gaststad voor de internationale IALHI- en Worklab-conferentie Digital Dreams. Ook FARO was aanwezig op deze conferentie, met een presentatie over het educatieve pakket LeerDok.
Met dit vormingstraject leert u in een reeks van vijf workshops meer over hoe u als erfgoedprofessional op een zinvolle manier bruggen kan slaan naar de zorgsector en een sociale meerwaarde kan creëren voor tal van doelgroepen.
Voor hun afstudeerproject voor de Lerarenopleiding UCLL in Leuven ontwikkelden Jolien De Greef en Eline Govaerts het educatief pakket 'Vluchten in het archief'. Hiervoor baseerden ze zich op bronnen uit het archief van de zusters annuntiaten in Heverlee.
Voor de reeks piloottrajecten 'Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn' ontwikkelden we een werkwijze waarmee we zowel methodieken als instrumenten kunnen ontwikkelen, én kunnen aantonen dat dergelijke interventies een positieve impact hebben op het welzijn van mensen en gemeenschappen.
Begin 2018 start een nieuwe editie van het FARO-vormingstraject 'Crossmediale publiekswerking hands-on', boordevol tips en tricks die u helpen bij het gebruik van storytellingmethodieken en -instrumenten via verschillende digitale media.
‘Kleine dingen kunnen een groot verschil maken’, dat is het leidmotief van het grassroots erfgoedtraject O Lab. Een stand van zaken.