Maak kennis met Kaat Leeman, coördinator Erfgoedhuis Zusters van Liefde in Gent. Kaat is meteen ook een van de sprekers tijdens de internationale conferentie 'Participation in cultural heritage for mental health recovery', in november in Gent.
Denk niet altijd aan grote landelijke erfgoedactoren wanneer het gaat over out-of-the-box denken bij welzijnsactiviteiten. In het Oost-Vlaamse Melle leveren enkele gemotiveerde spelers al enkele jaren het bewijs dat ook kleine erfgoedorganisaties een duurzaam aanbod rond welzijn kunnen ontwikkelen.
Fans van erfgoedbibliotheken vinden momenteel op de website van de BBC enkele interessante parels, verstopt tussen berichten over de voetbalgekte en ander wereldnieuws.
De herdenking van 75 jaar Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Met het oog op deze herdenking organiseren we op 21 november samen met het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie een inspiratiedag waarin we focussen op publiekswerking.
Beamish Museum is voorloper in het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s met focus op welzijn en gezondheid. Bruce Davenport en Michelle Kindleysides komen tijdens Participation in cultural heritage for mental health recovery vertellen over die welzijnsactiviteiten.
Een efficiënt aanbod is in de eerste plaats een duurzaam aanbod. Het vraagt immers tijd om impact te hebben op het welzijn van mensen. Dat is ook de filosofie achter de sessiereeks van Kleine documenten, Grote verhalen.
Geestelijke gezondheidszorg: wie er niet mee te maken heeft, loopt er doorgaans met een grote boog omheen. Die stigmatisering blijft een probleem.
Kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang, tevens praktijkassistente communicatie aan de UAntwerpen, is ervan overtuigd dat interventies met cultureel erfgoed in de zorg grondig en degelijk moeten kunnen geëvalueerd worden. In een filmpje legt ze uit waarom.
O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de Wetterse wijk Overbeke, slaat de handen in elkaar met de kleurrijke jeugdorganisatie Habbekrats. Samen gaan ze op pad om verhalen te verzamelen. Het doel? De jongeren en de buurt met elkaar verbinden.
Tom Vansteenkiste, coördinator van Herstelacademie Antwerpen, is er rotsvast van overtuigd dat werken met cultureel erfgoed het herstelproces van psychisch kwetsbare mensen ten goede komt. In november is hij te gast op 'Participation in cultural heritage for mental health recovery'.
Speciaal voor de vijfde jubileumeditie van de Summer & Winter Schools Archives & Education in 2019 leggen we de focus op het ontwikkelen van outreachprogramma's met documentaire collecties voor geestelijke gezondheid. Inschrijven kan vanaf nu.
Een jaar geleden sloegen Stad Gent, Liberaal Archief/Liberas en Huis van Alijn de handen in elkaar voor een project over de geschiedenis van de Gentse Feesten. Dit resulteerde in het boek '175 jaar Gentse Feesten' en een tentoonstelling.