Tijdens zijn stage in het ADVN in Antwerpen verdiepte Jens Bertels zich in de omgang met controversieel archief. Dit resulteerde in een proefschrift dat nu door VVBAD gehonoreerd werd met de Ger Schmookprijs 2017.
Erfgoedobjecten zijn uitermate geschikt om mensen hun verhaal te laten vertellen. Ze kunnen dienen als katalysator voor verschillende thema's, ze faciliteren een persoonlijk gesprek en kunnen verhalen verrijken. Tijdens een workshop op 3 maart brachten we deze methodiek in praktijk.
Het Brusselse stadsarchief zet de boodschappen, gedichten en tekeningen online die na de aanslagen van 22 maart 2016 door voorbijgangers werden achtergelaten bij informele gedenktekens zoals de Beurs.
Op 13 maart vond in Birmingham de derde en meteen ook laatste editie plaats van 'Museums for health and wellbeing', een gerenommeerde conferentie over cultureel-erfgoedwerk en zorg. Meteen ook dé plaats om nieuwe inzichten en inspiratie op te doen.
De Britse staatssecretaris voor Cultuur lanceerde op 7 maart 'Culture is Digital'. Dit rapport schetst een ambitieus kader over hoe cultuur en technologie kunnen samenwerken om de participatie en de slagkracht van culturele organisaties te vergroten.
In Londen werd begin deze week de aftrap gegeven van een Brits-Vlaamse werkgroep die zal werken rond het inzetten van erfgoedcollecties in de welzijnssector. Op 5 maart kwam de werkgroep voor de eerste maal samen.
Object handling is een methodiek waarbij de therapeutische waarde van objecten op de voorgrond staat. Daardoor kan het gebruikt worden voor een brede waaier aan therapeutische doelen.
Vanaf april zendt Canvas de prestigieuze BBC-reeks Civilisations uit. Zet u schrap voor een interactieve belevenis, want dankzij een app en aan de hand van augmented reality kan u de getoonde museumobjecten in 3D bekijken.
In 2016 verrichtte Derby Museums in Engeland een zeer interessant onderzoek bij niet-museumbezoekers. Hun enquête bij ondervertegenwoordigde groepen in hun publiek brengt enkele opmerkelijke conclusies aan het licht.
De oproep naar bijdragen voor de internationale conferentie over cultureel erfgoed en mentale gezondheidszorg is afgelopen. We kunnen u nu al meegeven dat het een succes was.
Klein Rusland was ooit de eerste modernistische tuinwijk van België, een 'arbeidersparadijs op aard'. Bijna een eeuw na het ontwerp, en in onzekere tijden, is deze wijk in Zelzate nu het onderwerp van een bijzonder boek, geschreven door Kristof Vereecke.
In 'Somme Tales' en 'Suffrage Tales' maakten jongeren enkele mooie animatiefilmpjes op basis van archiefdocumenten. Geïnspireerd door beide projecten organiseerden we in het Liberaal Archief in Gent een workshop over stop-motion met archiefdocumenten.