Deze week publiceerde het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een witboek waarin het de strategische prioriteiten voor audiovisuele archivering identificeert en tien concrete aanbevelingen voor collectieve actie formuleert.
Als de maatschappij zoals wij die kennen eindigt, zullen onze prestaties dan mee verdwijnen? Schrijfster en performer Helen Keen ging praten met mensen die zich proberen voor te bereiden op de verre toekomst en maakte er een podcast over.
Op vrijdagnamiddag 2 februari kan u de afsluiting bijwonen van de Winter School Archives & Education. Op het programma staan o.m. de presentatie van de ontwikkelde lespakketten, interventies van de lesgevers en de uitreiking van de certificaten aan de deelnemers.
Sinds jaar en dag slaagt de BBC erin om met erfgoedcollecties spraakmakende en druk bekeken televisieprogramma’s te maken. Met 'Royal Collection Season' trekt de BBC ook ditmaal alle registers open.
Op donderdagavond 21 december organiseerde O Lab, het grassroots erfgoedtraject in de Wetterse wijk Overbeke, een speeddate met objecten. Verschillende mensen vertelden er hun verhaal aan de hand van een persoonlijk object.
In dezelfde week waarin het Vlaams Actieplan Autisme werd goedgekeurd, stelden FARO en Huis van Alijn het boek 'Autismevriendelijk museum. Het creëren van een toegankelijk museumbezoek voor kinderen en jongeren met autisme' voor.
We zijn zeer verheugd te kunnen meedelen dat Helen Chatterjee de keynote zal verzorgen op de internationale conferentie 'Participation in cultural heritage for mental health recovery', die we op 29 en 30 november 2018 organiseren.
De piloottrajecten ‘Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn’ beginnen stilaan op kruissnelheid te komen. Op 30 november brachten we de medewerkers samen in het Letterenhuis in Antwerpen voor een netwerkmoment.
In 1993 deed de gewezen Franse president François Mitterand de gevleugelde uitspraak “La mémoire est révolutionnaire": cultureel erfgoed om sociale rechtvaardigheid te helpen bewerkstellingen, maatschappelijk stappen vooruit te zetten, kwetsbare mensen te helpen of groepen te emanciperen.
The WAYBACK is een nieuw Brits virtual reality-project dat speciaal ontworpen werd voor personen met dementie. Tot in de kleinste details reconstrueert het de publieksbeleving bij de kroning van koningin Elizabeth II op 2 juli 1953.
De deelnemers aan de eerste sessiereeks van het piloottraject 'Kleine documenten, Grote verhalen' mogen apetrots zijn op hun werk, dat gisteren voor een talrijk opgekomen publiek in de inkomhal van het Letterenhuis werd gepresenteerd.
De leeszaal van het stadsarchief van Aalst liep op vrijdagvoormiddag 17 november vol met archivarissen uit alle hoeken van Vlaanderen voor de voorstelling van de voornaamste conclusies van het Publieksonderzoek Archieven 2017.