Denken door maken in Museum Plantin-Moretus

Bibliotheek in het Museum Plantin-Moretus. Latinista via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

De komende maanden laat FARO u kennismaken met enkele cultuurprofessionals en onderzoekers uit alle hoeken van de wereld, die hun inzichten en ervaringen delen tijdens Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent. Met een zelfgemaakte video stellen ze zichzelf en hun bijdrage aan u voor.

Enkele van de sprekers op de conferentie coördineren voor hun instelling een initiatief dat kadert in de reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Zo ook Odette Peterink van het Museum Plantin-Moretus.

Rust en creativiteit

De grandeur van het stadspaleis, de uitzonderlijke verhalen en de groene binnenplaats vormen een inspirerend kader dat mensen kan helpen tijdens hun psychisch herstelproces. Cliënten van de HerstelAcademie SaRA geven in het Museum Plantin-Moretus uitdrukking aan hun inzichten en gevoelens door ze af te drukken in een boekje dat ze zelf hebben gemaakt. 

Dingen maken is een manier om mensen te bereiken die zich minder goed kunnen uiten. Anders dan in de traditionele groepsactiviteiten met cultureel erfgoed waarbij communicatie belangrijk is, vinden mensen rust door creatief bezig te zijn. 

In dit filmpje vertelt Odette Peterink u meer over Denken door maken:


Foto: bibliotheek in het Museum Plantin-Moretus. Latinista via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0.

Bart De Nil