Denken door maken in Train World

Werken aan het prototype van Multisenso-rial © Bart De Nil

De afgelopen maanden kon u al kennismaken met enkele cultuurprofessionals en onderzoekers uit alle hoeken van de wereld, die hun inzichten en ervaringen delen tijdens Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent. Met een zelfgemaakte video stellen ze zichzelf en hun bijdrage aan u voor.

Enkele van de sprekers op de conferentie coördineren voor hun instelling een initiatief dat kadert in de reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Kris Vlaeminck zal er iets vertellen over het innovatieve project Multisenso-rail van Train World.

Al doende ontwikkelen

Samen met twee zorginstellingen voor mensen met een mentale beperking uit het Brusselse, ontwikkelt Train World een multisensoriële beleving. Het wordt een uitdaging om de verhalen en objecten in het museum te vertalen naar zintuigelijke prikkels. Het gaat dan niet alleen over zien en horen maar ook over een combinatie met geur, tast of smaak. Het team werkt hiervoor volgens een iteratief proces waarbij van elk idee voor een zintuigelijke ervaring een prototype wordt gemaakt dat vervolgens wordt getest bij de cliënten van een dagcentrum. Dat proces wordt telkens weer herhaald. Dit wordt ook aangeduid als prototyping. Een project dat perfect past in het conferentiethema Thinking Through Making.

In onderstaand filmpje vertelt Kris Vlaeminck u meer over Multisenso-rail.

Foto: Werken aan het prototype van Multisenso-rail © Bart De Nil

Bart De Nil