Crowdfunding onthult erfgoedschatten

De schatten van de abdij onthuld © Wim De Saeytijd

Crowdfunding – letterlijk ‘fondsen (funding) zoeken via het publiek (crowd)’ – of publieksfinanciering is vandaag een laagdrempelige en participatieve manier om allerlei projecten financieel mogelijk te maken. Maar hoe begint u eraan?

In januari en maart organiseert het samenwerkingsverband 'Erfgoed in de praktijk' een reeks infosessies over crowdfunding. U leert er onder meer welk soort projecten (doorgaans) kans op slagen hebben en welke de voor- en nadelen zijn van een crowdfundingproject. Daarnaast leert u ook dat crowdfunding over veel meer gaat dan geld: het kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert.

Voor deze vormingsreeks werkt Erfgoed in de praktijk (een samenwerkingsverband tussen FARO, PARCUM, Herita, Histories, en Davidsfonds) samen met Growfunding, een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. 

Onthult u mee de schatten van de Abdij?

Een voorbeeld van een dergelijk crowdfundingproject is Onthult u mee de schatten van de Abdij?, dat begin deze week gelanceerd werd. Het project werd opgezet door PARCUM en Abdij van Park en maakt gebruik van het platform 'Geef om erfgoed'. 

Zoals de titel verklapt, draait het project om 'de Abdij', in dit geval de Abdij van Park in Leuven. Die staat immers al bijna 20 jaar in de steigers maar maakt zich nu op voor een grote (her)opening in 2021. Met veel respect voor de historische sfeer werd de abdij steen voor steen terug opgebouwd tot het bedrijvige oord van weleer. Een oord waar ook PARCUM, museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur en Alamire Foundation zich inzetten voor het bewaren en onderzoeken van divers (religieus) erfgoed. 

PARCUM is momenteel volop op zoek naar manieren om mensen de verborgen erfgoedschatten van de abdij te laten ontdekken en beleven, zoals de prachtige kloosterbibliotheek, de buitengewone kunstschatten, de stucwerkplafonds en de glasramen. Met projecties op de plafonds, soundscapes, rondleidingen voor iedereen, audiovisuele tours op en rond het abdijcomplex, activiteiten voor kinderen en gezinnen wil het de verhalen van de Abdij van Park en haar inwoners terug tot leven wekken.

En daar komt het crowdfundingproject om het hoekje kijken. Want om die droom te realiseren, is nog een laatste financiële duw nodig. PARCUM en Abdij van Park slaan daarom de handen in elkaar en gaan met een crowdfundingcampagne op zoek naar de laatste 60.000 euro. In ruil voor rewards of 'beloningen' zoals een biertje, een nocturne, een concert van de vredesbeiaard of een rondleiding door de paters norbertijnen kunnen mensen het project steunen. 

Meer weten?

Geef om erfgoed

Hebt u een hart voor erfgoed? Dan kunt u via Geef om erfgoed erfgoedprojecten een financieel duwtje in de rug geven. U krijgt er in ruil een leuke beloning voor.

Voor het Geef om erfgoed-platform werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding, een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform Geef om erfgoed van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Foto: De schatten van de abdij onthuld © Wim De Saeytijd

Annemie Vanthienen