Infosessie crowdfunding: zorg ervoor dat het publiek investeert in uw erfgoedproject

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoort men ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Crowdfunding gaat echter over meer dan geld: het kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken voelt bij het erfgoed dat u beheert.

Een win-winsituatie dus. Maar hoe begint u eraan? Welk soort projecten hebben (doorgaans) kans op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject? Dit traject reikt u concrete handvaten aan en biedt u de kans om verder begeleid te worden op uw zoektocht. 

Online infosessie 

Tijdens een online informatiesessie krijgt u eerst uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. Vervolgens gaat u zelf aan de slag om concrete ideeën voor een eigen campagne uit te werken. 

Verder begeleidingstraject

Op basis van de informatie uit de eerste sessie kunt u een voorstel indienen voor verdere begeleiding door Growfunding. Uit de voorstellen worden een aantal projecten geselecteerd. Zij krijgen gratis verdere begeleiding tijdens twee workshops (in februari) en een-op-een begeleiding op maat. Daarbij gaat er ruim aandacht naar de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. We hopen dat de verdere begeleidingssessies offline kunnen plaatsvinden in Antwerpen, maar gezien de coronacontext voorzien we een digitaal alternatief voor als dat niet mogelijk zou zijn.

De geselecteerde projecten worden ook op de projectpagina van ‘Erfgoedgrowfunding in de praktijk’ gelanceerd. De opgedane tips en tricks van de voorbeeldprojecten worden opgenomen in Tijd-schrift en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren worden er oproepen voor projecten gelanceerd.

Praktisch

  • De online infosessies vinden plaats op 19 november 2020 en op 27 januari 2021, telkens van 19.00 tot 22.00 uur. Het gaat telkens om dezelfde infosessie die op verschillende locaties wordt georganiseerd.
  • De begeleidingssessies vinden plaats op 17 en 24 februari 2021 (online of in de Wolsack, Antwerpen).
  • Lesgever: Frederik Lamote en Charlotte Brandsma van Growfunding.
  • Inschrijven kan via deze link op de website van Histories. Het inschrijvingsgeld per info- of workshopsessie bedraagt 5 euro.
  • Voor dit project werkt Erfgoed in de praktijk samen met Growfunding. Dit is een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt en vormingen aanbiedt. 

Erfgoed in de praktijk

Erfgoed in de praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, CRKC-PARCUM en Davidsfonds. In het kader van evenementen zoals Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis … organiseren deze partners onder de vlag 'Erfgoed in de praktijk' laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform van Erfgoed in de praktijk en Growfunding wordt deze keer mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online webinar
Lesgevers
Frederik Lamote en Charlotte Brandsma (Growfunding)
Prijs
5 euro
Meer info
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...