Netwerkdag Burgerwetenschap & Erfgoed | Save the date

Beeld 'Netwerkdag Burgerwetenschap & Erfgoed' ©FARO bewerkt van Rijksmuseum

‘Onderzoeken’ en ‘participeren’, het zijn twee functies van een cultureel-erfgoedwerking. Wanneer ze samenkomen, spreken we over 'burgerwetenschap'. En laat dat nu net het onderwerp zijn van een netwerkdag over burgerwetenschap en erfgoed, op 12 september 2024 in Lamot Mechelen.

Het programma maken we later bekend, maar noteer deze datum alvast in uw agenda. De netwerkdag is een organisatie van FARO in samenwerking met Scivil -  het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, Histories en Africamuseum. 

Of u nu een ervaren rot bent of gewoon eens wil kijken wat de mogelijkheden zijn van burgerwetenschap, op deze dag vindt u volop inspiratie en de nodige informatie. Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om in contact te komen met (andere) onderzoekers en erfgoedwerkers, via onder andere een posterpresentatie.

Burgerproject 'Kiekjes van de kermis'

Vrijwilligers, publiek of burgers laten participeren in onderzoek, hen mee onderzoeker maken, interessante inzichten verzamelen en in contact komen met verschillende (erfgoed)gemeenschappen: ook de Universiteit Antwerpen ziet de kruisbestuiving tussen onderzoek, immaterieel erfgoed en burgerparticipatie helemaal zitten en lanceerde het project Kiekjes van de kermis.

Het onderzoeksproject Kiekjes van de kermis of Science at the Fair onderzoekt de rol van de kermis bij de verspreiding van informatie over wetenschappelijke en technologische vooruitgang. De kermis wordt door de onderzoekers vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Zo analyseren ze het hechte netwerk van foorkramers en brengen ze in kaart wat er vroeger precies op de kermis vertoond werd. 

De jaarlijkse kermis was in de 19e eeuw een belangrijke bron voor kennis en informatie. Vandaag kennen we de kermis vooral omwille van de mechanische attracties. Vroeger was de foor ook dé plek om bij te leren over geneeskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en de laatste nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld fotografie.

“Shows op de grens van magie en populaire wetenschap stonden vaak centraal op het kermisplein. Ze waren opgesteld naast reizende anatomische en etnografische musea, kijkkasten, panorama’s, en rond 1900 ook de cinema”, vertelt onderzoeker Bart Moens.  

Via een oproep op iedereenwetenschapper.be willen de onderzoekers hulp krijgen van burgers. Zo zijn ze op zoek naar foto’s en postkaarten uit privécollecties die de kermis tonen in de jaren 1850-1914. Iedereen kan de beelden uploaden, er wat achtergrondinformatie aan toevoegen en zo het onderzoeksproject actief ondersteunen.

Oproep 'Kiekjes van de kermis', 2024 © Universiteit Antwerpen

De oproep werd gelanceerd op 4 maart en ondertussen kregen de onderzoekers al enkele inzendingen binnen. Maar zeker niet van burgers alleen. Ook archieven, musea en heemkundige kringen zijn welkom om hun vondsten te delen. 

De onderzoekers gingen al heel wat samenwerkingen aan met archieven en musea zoals met FOMU, Huis van Alijn, GUM enzovoort. Maar waarschijnlijk liggen er nog verborgen schatten te wachten op hun onthulling. Hebt u nog beeldmateriaal liggen dat zou kunnen dienen? Zend het dan zeker in via deze pagina.

Burgerwetenschap en erfgoed

Uit de workshop Gedeelde uitdagingen, die Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, op 31 mei 2023 organiseerde bleek dat musea, archieven en bibliotheken wel degelijk interesse hebben om te participeren aan burgerwetenschapsprojecten maar dat ze vaak de connectie met onderzoekers (universiteiten en hogescholen) missen.

Een erfgoedorganisatie heeft namelijk heel wat troeven in handen voor zo’n type onderzoeksprojecten. De eigen collectie vormt natuurlijk een grote bron van onderzoeksmateriaal, maar een erfgoedorganisatie heeft ook een directe link met de burgers. Zij komen op bezoek in het museum, het archief of de bibliotheek. Vaak is er ook een samenwerking met scholen die kan worden ingezet.

Om het onderzoek volledig zelf te coördineren, op te zetten en te communiceren, ontbreekt vaak de tijd en de middelen. Inzetten op partnerschappen, o.a. met onderzoeksinstellingen, is dan cruciaal. 

Met de Netwerkdag burgerwetenschap & erfgoed op 12 september 2024 willen we graag samen met u de eerste stappen zetten. Hou onze blog en nieuwsbrief in de gaten, want binnenkort communiceren we meer over het programma en hoe u zich kunt inschrijven. Hopelijk tot dan!

Foto's: Beeld Netwerkdag Burgerwetenschap & Erfgoed, bewerkt beeld van ‘zicht’ door Jean Charles Le Vasseur, naar Pierre-Louis Dumesnil (1744-1781) © FARO bewerkt van Rijksstudio / Oproep “Kiekjes van de kermis”, 2024 © Universiteit Antwerpen

saidja steenhuyzen

Infomoment investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur

Museum. Foto: Peggy und Marco Lachmann via Pixabay

Beschikt uw organisatie over strategische cultuur- of jeugdinfrastructuur? Plant u een verbouwing waarbij u uw infrastructuur wil transformeren tot een duurzaam en innovatief gebouw? Dan kunt u daar investeringssubsidies voor aanvragen. Op maandag 2 oktober organiseert het Departement Cultuur, Jeugd en Media een infomoment om de cultuur- en jeugdsector wegwijs te maken in het nieuwe reglement voor investeringssubsidies strategische cultuur- en jeugdinfrastructuur.

Tijdens het infomoment krijgt u uitleg over: 

  • de algemene voorwaarden waaraan een bouwproject moet voldoen;
  • het aanvraagproces en de tools die hiervoor ter beschikking zijn;
  • het beoordelingskader voor de beoordelingscommissie;
  • de verantwoordingsprocedure bij de uitvoering van een gesubsidieerd bouwproject.

Daarna volgt een korte toelichting over:

Na de presentatie vindt er een plenaire vraag- en antwoordsessie plaats, gevolgd door een informele afsluitermet broodjes. 

Praktisch

  • Maandag 2 oktober 2023, van 9.30 tot 13.30 uur. De algemene toelichting start om 10 uur.
  • Herman Teirlinckgebouw - zaal Toots Thielemans, Havenlaan 88, 1000 Brussel
  • Gratis deelname
  • Info en inschrijven: Departement CJM

Goedgekeurde projecten

Op zoek naar inspiratie? Het Departement Cultuur, Jeugd en Media biedt op de website een overzicht van eerder goedgekeurde projecten. Let op: deze goedkeuring gebeurde weliswaar op basis van criteria uit het voormalige subsidiereglement.

2022 - 2021 - 2019- 2018

Foto: Peggy & Marco Lachmann-Anke via Pixabay.

Wouter Lammens

Kom langs op de infodag over werken in én met het Verenigd Koninkrijk

UK Connect

Hebt u een gezelschap of band en wilt u op tour in het Verenigd Koninkrijk? Bent u manager en begeleidt u artiesten in of uit het Verenigd Koninkrijk? Stelt u regelmatig Britse artiesten te werk in uw cultuurorganisatie in België? Bent u kunstenaar en exposeert of verkoopt u uw werk in het Verenigd Koninkrijk?

Tijdens de infodag UK Connect maakt Cultuurloket u wegwijs in de do’s and dont’s van uw artistieke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk.

Waarom deze infodag?

De uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft heel wat gevolgen voor de artistieke en culturele uitwisseling tussen België en het Verenigd Koninkrijk. Aangepaste procedures, douaneregels en VISA-vereisten zorgen voor heel wat nieuwe drempels voor kunstenaars, artiesten en bands. Toch blijft het Verenigd Koninkrijk voor ons dichtbij en is het vaak een belangrijke artistieke opstap naar de rest van de wereld.

Wat mag u verwachten?

Experten lichten de regels en voorwaarden toe rond artistiek werken in en uit het Verenigd Koninkrijk. We gaan in op beide richtingen: zowel voor wie van België naar het Verenigd Koninkrijk trekt, als voor wie artiesten uit het Verenigd Koninkrijk in België wilt tewerkstellen of boeken. 

U krijgt:

  • uitleg bij nieuwe verblijfs- en werkregelgeving.
  • overzicht op de verschillende mogelijke (werk-)vergunningen.
  • inzicht in de opties om te touren, exposeren en verkopen in het Verenigd Koninkrijk.
  • info over de douaneregels voor het meenemen van bepaalde goederen: van instrumenten, decor, techniek, beeldend werk tot merchandise.
  • handvatten voor het invullen van de juiste documenten en douaneformaliteiten.

Ervaringsdeskundigen uit verschillende culturele disciplines (waaronder een museum) delen praktijkvoorbeelden van de procedures met hun uitdagingen. Vanuit hun ervaringen krijgt u inzicht in uw opties om uw artistieke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk voor te bereiden en te organiseren. 

Nadien kunt u tijdens een hapje en een drankje doorpraten met de experten, ervaringsdeskundigen en consulenten van Cultuurloket. Zo kunt u uw vragen en mogelijkheden verder aftoetsen.

Het volledige programma verschijnt binnenkort op de website van Cultuurloket

Praktische info

  • Datum: dinsdag 12 september 2023 van 12.00 tot 17.30 uur
  • Locatie: Maison de la Poste (Tour & Taxis), Picardstraat 7, 1000 Brussel
  • Prijs: 15 euro incl. lunch en receptie
  • Doelgroep: cultuurwerkers met vragen over touren, presenteren of verkopen in het Verenigd Koninkrijk; managers die artiesten begeleiden naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk; organisaties die cultuurwerkers naar het Verenigd Koninkrijk sturen of Britse cultuurwerkers naar België uitnodigen.
  • Schrijf u alvast in want de plaatsen zijn beperkt.

Deze infodag is een organisatie van Cultuurloket, in samenwerking met KunstenpuntVI.BEFARO en Circuscentrum.

Henrike Radermacher

Workshop cowaarderen tijdens Kennisdag Collecties en Connecties

Waardering poppen figurentheater De Maan, Mechelen © FARO

Op 12 juni kunt u in het Nederlandse Amersfoort naar de Kennisdag Collecties en Connecties, een jaarlijks terugkerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectie­vraagstukken. Onder het motto ‘Collecties in beweging’ staan de verschillende deelsessies dit jaar in het teken van collecties die fysiek in beweging zijn. Denk dan bv. aan collecties uit een koloniale context, cowaarderen, migratie-erfgoed, herkomstonderzoek en verduurzaming.

Ook FARO tekent present op de kennisdag, en verzorgt samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Co-Cultuur de workshop 'Samen verzamelen. Aan de slag met co-waarderen'. 

Wat voorafging: lerend netwerk

Sinds 2021 werken de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland (RCE) en FARO in het kader van het verdrag van Faro samen om de cultureel-erfgoedsector te ondersteunen met participatief waarderen. Op 8 juli 2021 schoot het Lerend Netwerk Cowaarderen uit de startblokken om cultureel-erfgoedspelers in Nederland en Vlaanderen op basis van de huidige noden en struikelblokken te helpen met cowaarderen.

Deze dialoog is uitgegroeid tot een lerend netwerk waarin we samen met het veld tools ontwikkelen om een cowaarderingstraject succesvol uit te voeren. De tools bestaan uit een competentieprofiel, tips voor gespreksstarters en een verzameling tips & tops uit de praktijk. De tools vindt u terug in de Erfgoedwijzer van FARO en op de kennispagina's van RCE.

Op 16 december 2022 vond een online netwerkbijeenkomst plaats over cowaarderen, het samenwerken aan erfgoedwaardering. De bijeenkomst werd georganiseerd voor vakgenoten uit Nederland en Vlaanderen. Het verslag van deze netwerkbijeenkomst vindt u terug via deze pagina.

Neemt u graag deel aan dit lerend netwerk? Stuur dan een e-mail naar Geertje Huisman, g.huisman@cultureelerfgoed.nl.

Kennisdag Collecties en Connecties

Tijdens de workshop op 12 juni stellen we de in het lerend netwerk ontwikkelde tools aan u voor aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Daarna gaan we samen met u aan de slag om (fictieve) casussen uit te werken.

Meer informatie over de kennisdag en over de workshop vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, waar u zich ook kunt inschrijven.

Foto: waardering poppen figurentheater De Maan, Mechelen © FARO 

Anne-Cathérine Olbrechts

Info- en schrijfsessie over de Brexit Adjustment Reserve

London, Big Ben. Foto: David Mark via Pixabay

Zoekt u naar mogelijkheden om de banden met het Verenigd Koninkrijk terug aan te halen? Wil u snel en efficiënt uw project op de rails zetten met behulp van Europese financiering? Kom dan op 3 maart mee aan uw dossier werken tijdens onze BAR info- en schrijfsessie in Gent!

Tijdens deze sessie krijgt u informatie over de EU-subsidie Brexit Adjustment Reserve (BAR), een tijdelijke, Europese subsidielijn die de nadelige gevolgen van de uitstap van het Verenigd Koninkrijk (VK) wil beperken en de toekomstige samenwerking en relaties met het VK wil verbeteren. Ook actoren uit de culturele en creatieve sector kunnen aanspraak maken op deze middelen.

Ervaart u ook nadelen sinds de uitstap van het VK uit de Europese Unie? Een voorbeeld: er komen veel minder bezoekers uit het VK naar uw museum. U kunt beroep doen op de BAR om − bijvoorbeeld − een promotiecampagne op te zetten in het VK.

Wat mag u verwachten?

Tijdens de BAR info- en schrijfsessie krijgt u kort nog eens alle informatie over de BAR-middelen mee. Daarna volgt een praktisch luik waarbij u samen met experten van VLAIO, het Departement CJM, Circuscentrum, Kunstenpunt, VI.BE, FARO en Cultuurloket aan uw projectdossier kunt schrijven.

Bent u niet zeker of uw projectidee in aanmerking komt voor een subsidie uit de BAR? Ook hiermee helpen de BAR-experten u graag verder! Tijdens de dag kunt u advies vragen over uw projectidee, de uitvoering ervan en de financieringsmogelijkheden die de BAR biedt. Op voorhand kunt u hier al meer te weten komen over de voorwaarden om ondersteuning via de BAR aan te vragen.

U kunt zelfs al op het einde van de dag een eerste aanvraag indienen in het e-loket van VLAIO. Zo kunt u al projectkosten maken en bent u er zeker van dat uw project goed op de rails staat. Neem dus zeker uw laptop mee.

Programma:

  • 9.30 uur: Inleiding door Myrthe Pieniakowski (Departement Cultuur, Jeugd en Media)
  • 9.35 uur: Infosessie BAR-middelen door Alexander De Graeve (VLAIO)
  • 10.00 uur: Schrijfsessie
  • 12.30 uur: Einde

Praktisch

  • Vrijdag 3 maart 2023 van 9.30 tot 12.30 uur.
  • Virginie Lovelinggebouw (VAC Gent), lokaal Jan Hyoens 21.03, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent (vlakbij het NMBS-station Gent-Sint-Pieters)
  • Deelnemen is gratis, maar u moet wel vooraf inschrijven. Dat kan tot uiterlijk 27 februari via deze link. Wacht niet te lang met inschrijven, want de plaatsen zijn beperkt.
  • Voor vragen kunt u terecht bij Myrthe Pieniakowski.

 

Foto: David Mark via Pixabay

Henrike Radermacher

Horizon Europe Info Days

Research and innovation. Foto: Mark Mags via Pixabay

Horizon Europe is het belangrijkste EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. Het is opgesplitst in zes thematische clusters (gezondheid, klimaat, energie en mobiliteit etc.). Voor cultureel erfgoed is vooral cluster 2 interessant: cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving.

Met acties onder cluster 2 wil de EU in 2023-2024 op de bescherming en bevordering van cultureel erfgoed inzetten maar ook het democratisch bestuur en burgerparticipatie versterken en op veelzijdige sociale, economische, technologische en culturele transformaties inspelen en die vormgeven.

Op 17 januari vindt een online infodag plaats om (potentiële) aanvragers te informeren over de onderzoeksthema's in de 2023-oproepen onder Cluster 2.

Meer info over de Horizon Europe Info Day voor Cluster 2 vindt u hier.

Naast deze infodag wordt op 18 en 19 januari 2023 een makelaarsevenement georganiseerd (brokerage event) om partners te vinden en wordt een pre-proposal check georganiseerd. Via deze link vindt u ook enkele nuttige webinars voor het voorbereiden van een projectaanvraag.

Algemene informatie in het Nederlands over HorizonEU 2021-2027 vindt u hier.

Foto: Mark Mags via Pixabay

Henrike Radermacher

BAR info- en schrijfsessie: werk samen met experts aan uw projectdossier voor het Verenigd Koninkrijk

Big Ben in Londen. Foto: Victoria Model via Pixabay

Zoekt u naar mogelijkheden om de banden met het Verenigd Koninkrijk terug aan te halen? Wil u snel en efficiënt uw project op de rails zetten met behulp van Europese financiering? Kom dan op 31 januari mee aan uw dossier werken tijdens onze BAR info- en schrijfsessie!

Tijdens deze sessie krijgt u informatie over de EU-subsidie Brexit Adjustment Reserve (BAR), een tijdelijke, Europese subsidielijn die de nadelige gevolgen van de uitstap van het Verenigd Koninkrijk (VK) wil beperken en de toekomstige samenwerking en relaties met het VK wil verbeteren. Ook actoren uit de culturele en creatieve sector kunnen aanspraak maken op deze middelen.

Ervaart u ook nadelen sinds de uitstap van het VK uit de Europese Unie? Een voorbeeld: er komen veel minder bezoekers uit het VK naar uw museum. U kunt beroep doen op de BAR om − bijvoorbeeld − een promotiecampagne op te zetten in het VK.

Wat mag u verwachten?

Tijdens de BAR info- en schrijfsessie krijgt u kort nog eens alle informatie over de BAR-middelen mee. Daarna volgt een  praktisch luik waarbij u samen met experten van VLAIO, het Departement CJM, Circuscentrum, Kunstenpunt, VI.BE, FARO en Cultuurloket aan uw projectdossier kunt schrijven.

Bent u niet zeker of uw projectidee in aanmerking komt voor een subsidie uit de BAR? Ook hiermee helpen de BAR-experten u graag verder! Tijdens de dag kunt u advies vragen over uw projectidee, de uitvoering ervan en de financieringsmogelijkheden die de BAR biedt. 

U kunt zelfs al op het einde van de dag een eerste aanvraag indienen in het e-loket van VLAIO. Zo kunt u al projectkosten maken en bent u er zeker van dat uw project goed op de rails staat. Voor schrijfmateriaal zorgen wij. Neem wel zelf uw laptop mee.

Programma:

  • 14.00 uur: Inleiding door Myrthe Pieniakowski (DCJM) 
  • 14.05 uur: Infosessie BAR-middelen + goede voorbeelden door Alexander De Graeve (VLAIO) 
  • 14.30 uur: Schrijfsessie!  
  • 17.30 uur: Einde

Praktisch

  • Dinsdag 31 januari 2023, 14.00 - 17.30 uur
  • Locatie: Anna Bijns (VAC Antwerpen), lokaal 02.16b - Jordaens, Lange Kievitstraat 111/113, 2018 Antwerpen
  • Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar Myrthe Pieniakowski met uw naam (+ evt. organisatie) en discipline.
  • Deelnemen is gratis en plaatsen zijn beperkt! Als u verhinderd bent laat dit dan uiterlijk op maandag 30 januari weten.

Foto: Victoria Model via Pixabay

Logo BAR
Henrike Radermacher

Infodag EU-subsidies voor de cultuursector, deel II

Europese vlag

Op 15 februari 2023 organiseren VLEVA, Cultuurloket, Creative Europe Desk Vlaanderen en Kunstenpunt een nieuwe EU-subsidiedag voor de cultuursector in Vlaanderen. Deze keer ligt de focus op Europese programma’s en het schrijven van een sterke aanvraag.

Wat mag u verwachten van deze dag?

  • Hoe integreert u EU-prioriteiten (duurzaamheid, inclusie en digitalisering) in uw project?
  • Hoe schrijft u een sterke projectaanvraag?
  • Eerste kennismaking met Culture Moves Europe en Brexit Adjustment Reserve
  • Een breed scala aan EU-subsidieprogramma’s voor de cultuursector
  • Best practices en inspirerende voorbeelden

Het volledige programma kunt u hier raadplegen.

Praktisch

  • Wanneer? 15 februari 2023, 10.00 - 16.30 uur.
  • Waar? Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel
  • Voor wie? iedereen actief in de creatieve en culturele sectoren met plannen om te internationaliseren

Wil u deze dag niet missen? Schrijf u dan snel in. Meer info via VLEVA.

Hebt u deel 1 gemist? U kunt de webinar herbekijken via deze link

Foto: Jim Carter via Pixabay

Henrike Radermacher

Regionale infosessies over Europese Brexitmiddelen

Pijlen met Brexit en EU, Londen, Westminster. Tumisu via Pixabay

Op 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie getreden. Veel Vlaamse ondernemers, organisaties, vzw’s en overheidsentiteiten zijn getroffen door de (handels)belemmeringen, die ontstaan zijn door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie en de interne markt.

Ook de culturele sector voelt de gevolgen. Om financiële ondersteuning te bieden aan ondernemingen, organisaties en overheidsentiteiten die lijden onder de negatieve gevolgen van de Brexit, heeft de EU de Brexit Adjustment Reserve (BAR) opgericht. 

Zit ook u nog met vragen over de Brexit en de impact daarvan op uw organisatie? Dan kan het BAR-team van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen uw organisatie mogelijk verder helpen.

Regionale infosessies

In november organiseert VLAIO een reeks zitdagen in elke Vlaamse provincie. Die geven u de mogelijkheid om in gesprek te gaan met het BAR-team en af te toetsen of en hoe uw organisatie aanspraak kan maken op een subsidie uit de BAR. Bovendien zal er ook een expert van het Brexit-team van Flanders Investment and Trade (FIT) aanwezig zijn om u wegwijs te maken in hun dienstverlening. 

Voor een uitgebreide uitleg over de Brexit Adjustment Reserve en de subsidiemogelijkheden, kunt u terecht op de website van VLAIO.

Inschrijven kan via deze link. Hier vindt u ook de data en gegevens van elke sessie.

Focusgroep voor de cultureel-erfgoedsector

Wilt u graag mee nadenken over de uitdagingen waarmee de cultureel-erfgoedsector post-Brexit wordt geconfronteerd? Schrijf u dan in voor de focusgroep die FARO over het thema organiseert. Informatie over de focusgroep en hoe u zich kunt aanmelden vindt u elders op deze blog

Foto: Tumisu via Pixabay 

Henrike Radermacher

Infosessie barrièremodel diefstal kunstcollecties: laatste plaatsen!

Foto: Marcel Strauß via Unsplash

Hoe kunnen we criminelen een stap voor zijn? Hoe organiseren zij zich en wat gebeurt er met hun opbrengsten? En vooral: welke stappen kunnen erfgoedorganisaties en politie samen zetten om kunstcriminaliteit te voorkomen? Een infosessie op 19 oktober in MSK Gent vertelt er u alles over.

Nu de cel Kunst en Antiek bij de Federale Politie is opgeheven, is het meer dan ooit nodig om de krachten te bundelen en de preventie omtrent dit thema op te drijven. In 2021 ontwikkelde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Nederland (CCV) samen met politie Gent, het MSK Gent en security consultant Ibrahim Bulut een barrièremodel voor kunstcriminaliteit. Dit model brengt alle stappen in kaart om een criminele daad voor te bereiden. Op basis van die stappen bekijken politie en musea welke barrières ze kunnen opwerpen. Het gaat daarbij om een integrale aanpak via pro-actie, preventie, repressie en nazorg. Politie en musea slaan hierbij de handen in elkaar en komen tot een heldere samenwerking.

Vanuit meerdere perspectieven kijken naar kunstcriminaliteit loont. Het barrièremodel blijkt dan ook een bijzonder innoverend en doeltreffend middel in de preventie van kunstcriminaliteit. Net daarom worden barrièremodellen in de nieuwe Kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 van België vermeld als methode.

Het barrièremodel werd in het najaar van 2021 uitgetest in het MSK Gent, meteen de uitgelezen plek om het model in een infosessie aan u voor te stellen. U maakt kennis met de oorsprong en inhoud van deze innoverende methode en hoe ze werd toegepast in het Museum voor Schone Kunsten Gent. Daarna wordt verder ingezoomd op de acties die worden ondernomen na de diefstal. Afsluitend is er ruim de tijd voor vragen.

Het volledige programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Anne-Cathérine Olbrechts
veiligheidszorg
Infodag