Kapelletjes in Vlaanderen

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Je vindt ze in iedere straat. Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen, het zijn monumentjes die ons landschap kleuren. Ze herbergen bijzondere objecten en zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude gebruiken en verhalen. Die kennis dreigt echter verloren te gaan. Typische tradities, zoals het bloemen vouwen en versieren van de kapel, worden minder en minder onderhouden. De gemeenschappen die jaren – zelfs decennia – zorg hebben gedragen voor zowel het gebouw als de tradities, nemen jaar na jaar af. Tijd dat we die rijke kennis aan gebruiken, tradities en verhalen verzamelen. Tijd dat we bestaande initiatieven in de kijker zetten en nieuwe initiatiefnemers inspireren. Het borgen van levende tradities, of het organiseren van extra activiteiten rond kapelletjes, biedt kansen om heel lokaal te werken aan sociale cohesie, welzijn en zingeving. Dat is wat PARCUM doet, samen met vele partners, binnen het project Kapelletjes in Vlaanderen.

Doelstellingen

Samen met de projectpartners zet PARCUM in op drie pijlers:

  1. Inventariseren van het roerend en immaterieel erfgoed van de kapelletjes in Vlaanderen. Hiervoor ontwikkelen we een referentiewebsite waar alle gegevens uniform worden verzameld.
  2. Sensibiliseren. Door middel van activiteiten een boost te geven aan wat leeft rond kapelletjes. We geven ook een boek uit, een inspirerende publicatie over verhalen en gebruiken achter kapelletjes.
  3. Tradities borgen’, door een gids te realiseren die lokale groepen inspiratie biedt om 'aan de slag te gaan' met kapelletjes in hun buurt. Bijkomende doelstellingen hierbij zijn het creëren van een lokale dynamiek en het versterken van de sociale cohesie.
Projectresultaten
  • Website kapelletjes: inventarisinstrument en inspirerende toolboxen
  • Boek 'kapel gezocht'
  • Vorming over inventariseren kapellen en sensibiliseren lokale gemeenschappen rond kapellenerfgoed
Partnerorganisaties

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
PARCUM vzw
Contactpersoon
Bert Verheyden
Adres
Abdij van Park 7, 3001 Heverlee
Telefoon
016 40 60 73
Financieringsbron(nen)

Projectsubsidies Cultureelerfgoeddecreet CJM

Andere projecten

A/ Stichting de Bethune De Stichting de Bethune werd in 2004 opgericht door Emmanuel de ...

Met het participatieproject Iedereen speelt ! wil het Speelgoedmuseum Mechelen de Belgische spelcultuur in kaart ...

Begin september 2019 vond in Kyoto de General Conference van ICOM plaats, een driejaarlijkse bijeenkomst ...