Ontsluiting en publieke valorisatie van het archief en de bibliotheek van de Stichting de Bethune (fase 2)

A/ Stichting de Bethune

De Stichting de Bethune werd in 2004 opgericht door Emmanuel de Bethune en heeft als doel in de meest ruime zin van het woord te waken over de bescherming, het behoud, de uitbreiding en de eigentijdse invulling van de bestemming van de goederen en rechten verbonden met het erfgoedgeheel van de familie de Bethune. Dit met respect voor de historische, wetenschappelijke, culturele, morele en maatschappelijke waarden van deze goederen en rechten. De stichting moet onder meer instaan voor "de ontwikkeling van de erfgoedbibliotheek en van het familiearchief evenals de openstelling ervan voor wetenschappelijke doeleinden”.

B/ Doelstellingen project

De doelstellingen van het project situeren zijn op drie terreinen, met name op gebied van bewaren en preservatie, ontsluiten en ter beschikking stellen en publieksgerichte valorisatie van de erfgoedcollectie van de familie de Bethune. De doelstellingen zullen op twee manieren worden gerealiseerd:

* enerzijds zullen een aantal basisopties worden genomen, waardoor aan de grootste nood inzake bewaren, ontsluiting en valorisatie kan worden voldaan.

* anderzijds zullen op de drie vermelde terreinen (bewaring, ontsluiting, preservatie) ontwikkelingstrajecten worden uitgezet waardoor een middellange en langetermijnvisie voor het erfgoedgeheel wordt ontwikkeld. 

C/ Ontwikkelingstrajecten

1) Bewaren en preservatie van het erfgoedgeheel

Het hoofdopzet van het project is de bewaring van deze unieke erfgoedcollectie als geheel in situ te garanderen. Deze doelstelling kan gerealiseerd worden door enerzijds een aantal basisopties te nemen (b.v. inzake preservatie) en door anderzijds een aantal duurzame ontwikkelingstrajecten uit te zetten waardoor een middellange en langetermijnperspectief  wordt gecreëerd. Zo is het bij voorbeeld van groot belang dat er een lange termijngarantie op bewaring wordt geboden en dat er een scenario wordt uitgewerkt waarbij het erfgoedgeheel niet verloren gaat indien de Stichting de Bethune zou ophouden te bestaan.

2) Ontsluiten en online ter beschikking stellen van het erfgoedgeheel

Het is de bedoeling om een website te ontwikkelingen, waarin zowel de doelstellingen als de realisaties van het project aan het publiek worden voorgesteld.Bij de ontsluiting van het erfgoedgeheel ligt het accent op de bibliotheekcollectie, omdat dit het enige erfgoedgeheel is dat tot hiertoe nog niet op een geautomatiseerde manier ontsloten is. De hoofdaandacht gaat naar de preciosa (incunabelen, oude drukken, verkoopscatalogi van Brugse drukken) en naar de unica (boeken en brochures die niet elders beschikbaar zijn). Er zal geopteerd worden voor een ontsluiting via een professionele bibliotheekcataloog die toelaat dat de collectie via de projectwebsite aan het brede publiek ter beschikking wordt gesteld.

3) Publieksgerichte valorisatie van deelcollecties uit het erfgoedgeheel

Door de raakpunten die de collectie heeft met een veelheid van wetenschapsdomeinen, zowel op het  wetenschappelijke (geschiedenis, economie …) als op het meer populariserende (heemkundig, volkskunde, familiekunde, folklore, …) vlak biedt de erfgoedcollectie heel wat mogelijkheden inzake  publieksgerichte valorisatie.De tussentijdse resultaten van het project zullen door middel van een publieksmoment aan de respectieve doelpublieken worden voorgesteld. Via de projectwebsite worden ze online beschikbaar gesteld. 

 

Projectresultaten

Archief:

* verbeteren bewaaromstandigheden: isolatie archiefzolder en aankoop zuurvrije dozen

* finalisatie eenheidscatalogus: http://134.58.15.223/Query/archivplansuche.aspx

* verdere ontsluiting van de archiefcollectie: documentaire collectie rond WOI en WOII, collectie bidprentjes, collectie menukaarten, collectie publiciteitsaankondigingen

Bibliotheek:

* verdere ontsluiting bibliotheekcollectie: afwerken grijze literatuur (12.500 publicaties) + start boekencollectie neogotiek en archeologie

* begeleiding stagiaire bibliotheekschool Gent

* restauratie van enkele waardevolle oude drukken

Algemene publiekswerking:

* deelname Erfgoeddag 2012: het archief van Sint-Vincentius a Paulo te Kortrijk, armoede in de 19de eeuw

* organisatie van diverse rondleidingen in het archief en de bibliotheek

* verdere uitwerking website (www.stichtingdebethune.be)

* diverse publicaties (o.a. in De Leiegouw, Kunsttijdschrift Vlaanderen en Vlaamse Stam)

* deelname aan info- en studiedagen + lokaal en regionaal overleg

* medewerking aan diverse projecten en tentoonstellingen (o.m. Tentoonstelling 'Kanaal Bossuit-Kortrijk', tentoonstelling 'Grote madammen. Het Sint-Elisabethbegijnhof te Gent en Sint-Amandsberg)

 

 

Partnerorganisaties

KADOC

FARO

CVAa

Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Erfgoedcel Kortrijk

Praktische info

Looptijd van
Organisatienaam
Stichting de Bethune
Contactpersoon
Gwenny Vlaemynck
Adres
Kasteeldreef 10, 8510 Marke
Telefoon
056/21.66.57
Financieringsbron(nen)

Vlaamse Overheid

Eigen middelen