Gevaert Papierproject: ontsluiten van een referentiecollectie fotopapier, verpakkingen en documentatie

Het Gevaert Papierproject ontsluit het fotopapier en de fotodocumentatie, de verpakkingen en de stalenboeken van de historische collectie Agfa-Gevaert uit de periode Gevaert (1894-1964). In samenwerking met digitaal erfgoedexpert meemoo maken we dit materiaal en de bijhorende informatie toegankelijk als open data en linken het aan de collectie fotoverpakkingen en stalenboeken van het FOMU. Zo wordt dit de eerste referentiecollectie van die omvang in Europa. Dit maakt samenwerkingen mogelijk met gelijkaardige collecties elders. We dragen zo bij aan het behoud en beheer van dit analoge erfgoed.

Het ‘lezen’ van fotopapieren levert veel informatie/data op over de taal van fotografen en fotofabrikanten. Dit ‘lezen’ doe je aan de hand van nauwkeurige observatie en gespecialiseerde kennis. Elementen zoals o.a. textuur, glans, kleur en dikte maken elk papier uniek. Als je die kan identificeren, kan je de producent benoemen en leer je veel over de technische en artistieke werkwijze van fotografen. Naast de fotopapieren geven ook de fotoverpakkingen en de documentatie over deze materialen ons inzicht in de analoge zwart-witfotografie uit de 20e eeuw.

In de periode 2020-2021 hebben we de eerste onderzoeksfase afgerond waarin we een testselectie ontsloten. Tijdens deze periode hebben we het uitvoerende werk van de volgende fase, die in augustus 2021 start, op een diepgaande manier voorbereid.

Partnerorganisaties

Inhoudelijke partnermeemoo

Ondersteunde partners: 

Klankbordgroep fase 2:

  • ETWIE
  • De Zuidrand
  • meemoo
  • FARO
  • Patrick Van den Nieuwenhof

Praktische info

Looptijd van
Looptijd tot
Organisatienaam
FOMU - Fotomuseum Antwerpen
Contactpersoon
Alexander Derveaux
Adres
Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Telefoon
0472 76 19 94
Financieringsbron(nen)
  • Subsidie van de Vlaamse overheid
  • Eigen middelen FOMU

Andere projecten

Het project Plannen voor de toekomst: ICE (in)begrepen wil een eerste, gezamenlijke stap zetten in ...

Het project ‘Gastvrij Vlaanderen?’ (projecttitel) is een erfgoedproject over het onthaal van vluchtelingen door het ...

1. Inventarisatie en typologering Het Karrenmuseum heeft in zijn eigen collectie en die van Openluchtmuseum ...