Lancering FARO en de Grote Wafelenbak

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw is officieel gelanceerd. Op vrijdag 29 februari 2008 opende het gerenoveerde complex 'de Priem', thuisbasis van FARO, de deuren voor pers en publiek. De talrijke aanwezigen konden tijdens de openingsreceptie meteen ook kennismaken met de andere bewoners, het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken en Cultuur Lokaal.

Het feestelijke openingsprogramma startte met een gesmaakte openingslezing van professor Willem Frijhoff (Vrije Universiteit Amsterdam) over erfgoed, toekomst en dynamiek. Vervolgens voerden vier generaties historici (een masterstudent, de laatste licentiaat, een kersverse doctor en een professor) onder leiding van Björn Rzoska een gesprek over (publieks)geschiedenis en erfgoed.

Het plechtige namiddaggedeelte werd rond de klok van half vier ingeluid door Dhr. Patrick Van Havermaet, voorzitter Beheer de Priem vzw. Hij legde nogmaals de nadruk op de vele inspanningen die de afgelopen maanden geleverd werden om het gebouw aan de Brusselse Priemstraat na jaren van leegstand om te toveren tot een functioneel kantorencomplex. Vervolgens gaf Dhr. Guy Redig, kabinetschef van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, tekst en uitleg bij het gevoerde beleid van de minister.

Tussen de toespraken door presenteerde Walter Hus zijn gloednieuw en speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd muziekstuk voor Decaporgel. En er volgden nog meer primeurs: topkok Peter Goossens (Hof van Cleve) onthulde met een nieuw recept hoe Brussels de Belgian Waffle eigenlijk is. Het geheim van deze speciale wafel zit, hoe kan het anders, in de flinke scheut farobier die op het moment suprême aan het beslag wordt toegevoegd.

De voorstelling van het wafelrecept vormde meteen ook de brug naar de 'Grote Wafelenbak op't Vossenplein', georganiseerd op zondag 2 maart 2008. In hartje Marollen kropen tientallen wijkbewoners en sympathisanten achter de wafelijzers om het talrijk opgekomen publiek te verwennen met de speciale farowafel. Smakelijk!

'Brusselse wafels volgens een recept uit 1840': verslag VRT-Journaal, 2 maart 2008, 19.00 uur

'Belgische wafels gemaakt van bier': De Standaard Online, 3 maart 2008