Onderwijs als partner in crime: naar een duurzame samenwerking

Cultuur op school verruimt de blik van leerlingen, geeft leerkrachten nieuwe inspiratie voor hun lessen en biedt cultuureducatoren de kans om een divers publiek warm te maken voor kunst en cultuur. Maar hoe gaat u een duurzame samenwerking aan met het onderwijs?

Als cultuur en onderwijs elkaar versterken, kan kunst deel uitmaken van het leven en leren van alle kinderen en jongeren. Samenwerken met scholen biedt de kans om die doelgroep te bereiken. Het cultuureducatieve aanbod voor scholen is talrijk, maar hoe zet u een stap verder?

De voorwaarde voor zo’n duurzame samenwerking? Elkaar vinden. Op welke manieren kunnen cultuurorganisaties scholen in hun buurt bereiken? En hoe overtuigt u die toekomstige partners van de meerwaarde van uw cultuuraanbod of -project?

Zodra u elkaar gevonden hebt, kan het samenwerken beginnen. Maar hoe slaat u de handen in elkaar? Stemt u uw aanbod af op wat speelt bij leerlingen en hun leerkrachten? Of gaat u nog een stap verder en geeft u uw project samen vorm?

Wat neemt u mee naar uw praktijk?

Dit event biedt u nieuwe inzichten die u kunt meenemen naar uw eigen praktijk, om te reflecteren, te delen met collega’s of ermee aan de slag te gaan:

  • Ontdek waarom samenwerking met het onderwijs belangrijk is.
  • Laat u inspireren door twee praktijkvoorbeelden van samenwerkingen met scholen.
  • Wissel tips en tricks uit met collega’s uit het veld en leg nieuwe contacten

Programma

12.00 uur: Onthaal, lunch & vrij bezoek aan de expo

13.00 uur: Inleiding

13.15 uur: Praktijkverhaal van Z33 | Kiki Goossen en Willem Vrancken, publieksmedewerkers bij Z33, delen hun ervaring met het bereiken van de juiste leerkracht in de lerarenkamer. Samen met een onderwijspartner delen ze hoe die zoektocht leidde tot het project Kunst bij de les, waarbij leerlingen uit middelbare scholen vier weken lang lessen volgden in Z33.

14.15 uur: Praktijkverhaal van Theater Artemis | Liesbet Swings en Evelien Kanters, educatiemedewerkers bij Theater Artemis, vertellen over hun kunstprojecten. Ze brengen theater en fictie naar scholen om de leeromgeving op z’n kop te zetten en de wereld te bevragen. Wat kunnen we leren van Theater Artemis? Hoe slagen zij erin om scholen te bereiken en gedurfde kunstprojecten te ontwikkelen?

15.15 uur: Pauze

15.35 uur: Uitwisseling

16.30 uur: Plenaire terugkoppeling

16.50 uur: Outro publiq

17.00 uur: Einde

Praktische info

Begindatum
Locatie
Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie: publiq i.s.m. Z33. Neem contact op met Camille Dumont, projectmedewerker cultuureducatie bij publiq, camille@publiq.be

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...