IIIF in actie: beelden uitwisselen voor beginners

IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil u ook leren hoe u beelden kan uitwisselen over collecties heen, en ze in rijke vorm ontsluit op het web? Op 3 december organiseert meemoo een hands-on workshop op beginnersniveau, toegespitst op de technische achterkant van IIIF. 

IIIF staat voor International Image Interoperability Framework en is een standaard voor de uitwisseling van beelden op het web. Met dit internationaal gedragen raamwerk kunnen archieven, bibliotheken en musea hun digitale beelden en bijbehorende metadata eenvoudig over collecties heen uitwisselen, en in rijke vorm ontsluiten op het web. De website totindetail.be is daar een voorbeeld van.

Wat gaat u doen?

Na een inhoudelijke inleiding op IIIF springt u in de praktijk. Tijdens begeleide oefeningen gaat u onder meer aan de slag met de twee belangrijkste API’s voor IIIF − de Image en Presentation API. Heel concreet:

  • leert u beelden manipuleren via de IIIF Image API;
  • leert u hoe u een basis-manifest kunt maken;
  • komt u te weten welke metadata er in zo’n manifest horen;
  • en leert u werken met een aantal interessante tools.

Aan het einde van de dag begrijpt u de technische logica achter de standaarden, zodat u IIIF eenvoudiger kan implementeren in uw eigen organisatie.

Programma

13.00 - 16.30 uur

  • Na een introductie tot IIIF nemen Nastasia Vanderperren (meemoo) en Rein Debrulle (CLARIAH-VL) u mee in de functionaliteiten van de IIIF Image API en de structuur van de IIIF Presentation API.
  • Sarah Eloy (UGent) sluit af met een overzicht van de verschillende IIIF-viewers en hun mogelijkheden.
  • Tussendoor gaat u aan de slag met uw eigen cases. Aan elke deelnemer wordt gevraagd om twee tot vijf rechtenvrije beelden op te laden op www.iiifhosting.com, en metadata over de afgebeelde objecten mee te nemen. Meer informatie volgt na inschrijven!

Deze workshop is er voor iedereen die actief is in de brede cultureel-erfgoedsector, en die inzicht wil krijgen in de technische werking van IIIF. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
meemoo, zaal Mout, Ham 175, 9000 Gent
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie en inschrijven: website meemoo

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
De nieuwe update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen die FARO in nauw overleg met onze creatieve community van makers ...
Deze zomer maakten we een update van het dossier 'Hoe waardeert u uw collectie?' op de Erfgoedwijzer.