Vakmanschap beroert het hart

Oud Huis Deman (c) Alain Meessen

Het blijft fascinerend om zien hoe vakmensen hun stiel beheersen en hoe ze er telkens opnieuw in slagen om iets heel persoonlijks te maken. Deze editie van Erfgoeddag onderstreept bovendien dat er aan al dat vakmanschap heel wat kennis en oefenuren voorafgaan.

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ focust deze editie op twee invalshoeken, die als een rode draad doorheen het evenement lopen: de kunde van het maken en de inzet die tot dat resultaat leidt. Erfgoeddag geeft u deze editie een unieke kans om een blik te werpen achter de schermen en vakmanschap van dichtbij te ontdekken.

Terwijl de virtuele wereld hoogtij viert voelen velen onder ons vandaag de nood aan tastbare zaken. Diverse studies tonen aan dat zelf dingen maken het geestelijk welzijn bevordert. Het doet mensen goed, bevordert de creativiteit en voegt een extra betekenislaag toe. Bovendien ontstaan er steeds meer plaatsen waar mensen samenkomen om samen iets te vervaardigen. Het resultaat is belangrijk. Maar het sociale aspect misschien nog meer. Ambachten en een samenhorigheidsgevoel: het is een perfecte match.

Met het authenticiteitslabel Handmade in Belgium zet UNIZO de makers van ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker. Het HIB-label verenigt de moderne en traditionele ambachtsman of -vrouw in een community. Onderstaande dragers van het label nemen deel aan Erfgoeddag 2019.

Smullen van chocolade (Roeselare)

(c) ’t Karakske

Een zaak waar nog met de hand kwalitatieve en smaakvolle pralines gemaakt worden, waar chocolade maken geen geïndustrialiseerd proces is en waar nieuwe recepten worden uitgeprobeerd zonder de oude technieken te vergeten. Een uitzondering, denkt u? Kom dan op Erfgoeddag langs en ervaar zelf hoe we hier pralines maken. Of nog beter: ga zelf aan de slag! Verder lezen.

Ambachtelijke bedrijven in de kijker: Oud Huis Deman (Brugge)

Oud Huis Deman (c) Alain Meessen

Al sinds 1880 bakt familiebedrijf en Handmade in Brugge-labelhouder Oud Huis Deman ambachtelijke koekjes. Vijfdegeneratiebakster Stefanie leidt u graag rond in de fabriek en neemt u mee doorheen de geschiedenis van het ambachtelijk bedrijf. Achteraf vallen er heel wat lekkernijen te proeven en in te slaan voor thuis! Verder lezen.

Keramiek en typografie (Beernem)

Atelier Arena: (c) Ann-Sophie Verveken en Renaat Steurbaut

In ons atelier ontwerpen en maken we eigen interieurobjecten. Soms functioneel, zoals schalen, servies en urnen, soms zuiver artistiek. Altijd zoeken we de limieten op, met oog voor het ambacht, de tijdsgeest en onze eigen identiteit. Zo overstijgen we de louter primaire functie. Neem een kijkje in ons atelier, waar inspiratie en verwondering elkaar ontmoeten en vorm krijgen in onze creaties! Verder lezen.

Een kopje koffie graag! (Roeselare)

Sfeerbeeld ambachtelijk koffiehuis (c) Het Ambachtelijk Koffiehuis

Tijdens een kleine smaakproef testen we uw smaakpapillen. Proeft u het smaakverschil met een industrieel gebrande koffie? Geef uw ogen flink de kost terwijl we op traditionele wijze koffie branden. Ruikt u de geur van vers gebrande koffiebonen? Laat u overtuigen door de kwaliteit en versheid en volg van dichtbij hoe onze boontjes verpakt worden. Verder lezen.

Juweel en edelsmeedkunst (Lummen)

Iris Mondelaers aan het werk (c) Iris Mondelaers

Iris Mondelaers zit al bijna 25 jaar in het vak en is dus geen nieuwkomer in het wereldje van de juweelkunst. Bezoek het atelier van deze ervaren goud- en zilversmid en ontdek hoe een klompje goud verandert in een exclusief en eigentijds juweel. Maak kennis met technieken zoals solderen, hameren en drijven en breng een bezoek aan de galerij met een tentoonstelling van hedendaagse juwelen. Verder lezen.

Hoe een goudsmid-juwelenontwerpster werkt (De Pinte)

LIes Vancauwenberghe (c) Lies Vancauwenberghe

Hoe wordt een juweel gemaakt? Wat zijn edelstenen, edelmetalen en natuurlijke parels? We overlopen stapsgewijs het proces van het ontwerp tot het juweel zelf. U maakt ook kennis met de geschiedenis van juwelen. Wilt u meer te weten komen over uw familiejuwelen? Breng ze mee, dan bekijken we ze samen. Verder lezen.

Van mandenvlechten tot reuzenvlechten (Keerbergen)

Lieve Lieckens aan het werk (c) Lieve Lieckens GCV Mandenvlechten

Weet u hoe een reus er onder zijn kleren uitziet? Ambachtelijk mandenvlechtster Lieve Lieckens is gespecialiseerd in mandvlechtwerk op maat en het bouwen van reuzen. Benieuwd hoe mandenvlechten nu precies in elkaar zit? Hoe een reus gevlochten wordt? Tijdens Erfgoeddag kunt u de verschillende creaties van Lieve bewonderen. En wie weet mag u misschien ook eens een reus dragen? Verder lezen.

Zie, ruik en voel leer (Brugge)

MIen Kaba (c) Alain Meessen

Lederbewerker en Handmade in Brugge-maker Mien Kaba zet de deuren van haar atelier open. Gebeten door het ambacht richtte ze in het oude cafeetje ‘In de Grote Pint’ haar leeratelier in. Zie, ruik en voel het leer en ontdek dat ‘met de handen werken’ verre van stoffig, saai of oubollig is. Laat u inspireren door de liefdevolle en ambachtelijke creatie van een duurzaam product. Verder lezen.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Foto's: 

  • Topfoto: Oud Huis Deman (c) Alain Meessen
  • 'Smullen van chocolade': (c) ’t Karakske
  • 'Ambachtelijke bedrijven in de kijker: Oud huis Deman': (c) Alain Meessen
  • 'Keramiek en typografie' bij Atelier Arena: (c) Ann-Sophie Verveken en Renaat Steurbaut
  • 'Een kopje koffie graag!': (c) Het Ambachtelijk Koffiehuis
  • Juweel en edelsmeedkunst': (c) Iris Mondelaers
  • 'Hoe een goudsmid-juwelenontwerpster werkt': (c) Lies Vancauwenberghe
  • 'Van mandenvlechten tot reuzenvlechten': (c) Lieve Lieckens GCV Mandenvlechten
  • 'Zie, ruik en voel leer': Mien Kaba (c) Alain Meessen
tine vandezande