Speelt u mee?

Gezinsvriendelijke activiteiten (c) FARO - Tekening door Ilse Hermans

Erfgoed saai en serieus? Natuurlijk niet. Ook tijdens deze Erfgoeddageditie kunt u weer een heleboel gezinsvriendelijke activiteiten ontdekken. U vindt hier een handig overzicht.

Heeft u zin om op zondag 28 april samen met uw kinderen, kleinkinderen, nichtjes of neefjes de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan zeker onderstaande selectie met tal van gezinsvriendelijke activiteiten. Houd er wel rekening mee dat u voor sommige van deze workshops vooraf moet reserveren. Verzeker vandaag nog een plekje voor u en uw kroost via www.erfgoeddag.be.

Wie was Willem? De archivaris en archeoloog aan het werk (Gentbrugge)

Wie was Willem? (c) Archief Gent

Bij een opgraving in Gent werd een skelet gevonden. In De Zwarte Doos werd na lang onderzoek ontrafeld van wie het skelet was. Was het een dappere ridder uit de 16e eeuw? Een Italiaanse schoenmaker uit lang vervlogen tijden? Wij weten alvast het antwoord! Nu is het aan u om mee te graven in het verleden en uit te zoeken wie achter het skelet schuilt. Lees verder.

Van ei tot bij, imker je mee? (Hasselt)

(c) Albert Vandijck

De imker weet veel over bijen, want het hele jaar door werkt hij met deze beestjes. Vooral in de zomer is het zoemend druk. Kasten bouwen, dieren verzorgen, honing oogsten ... Kom, en luister naar het voorleesverhaal ‘De Imker’ van Liesbet Slegers. Daarna vertellen we u meer over het materiaal van de imker en kunt u een kijkje nemen in de bijenhal. Of proeft u liever van de lekkere honing? Lees meer.

Kinderen baas bij Bakkerij Hans (Tielt-Winge)

Logo Bakkerij Hans

Kinderen kunnen tijdens Erfgoeddag hun hart ophalen en mogen zelf koekjes bakken. En de ouders? Voor hen is er een infostand boordevol informatie. Want wist u dat u ondanks een allergie toch lekker kunt eten? Bakkerij Hans toont het elke dag en zorgt voor oplossingen op maat van iedere klant. Wie wil, kan ook iets eten en drinken. Lees verder.

Bling Bling (Izegem)

Gouden hart (c) Eperon d'Or

Eperon d’Or heeft duidelijk iets met goud. U vindt het in de gevelversieringen, op de luxueuze schoenen in de vitrines en zelfs in de naam! Ook Erfgoeddag krijgt hier dus een gouden randje: doorlopend kunt u in een gezinsvriendelijke workshop een wenskaartje bedrukken met bladgoud of ander glinsterend materiaal – misschien een tip voor Moederdag? Hoewel, het is niet al goud wat blinkt … Lees meer.

De speelgoedmakers (Brugge)

Doek - Pixabay

Hoe maakt u speelgoed voor iemand die niet ziet? Duik in het verleden van het Spermalie-instituut en onderzoek hoe ze dit vroeger deden. We gaan op ontdekking langs bijzondere objecten, dieren en spelletjes. Daarna gaat u zelf aan de slag. Kinderen met een visuele beperking worden aangemoedigd om deel te nemen. We spelen al voelend gezelschapsspelletjes en ontwerpen samen een voeldobbelsteen. Vergeet uw plaats niet te reserveren! Lees meer.

Houten bootjes schaven (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek)

Schaven - Pixabay

Uit hout wordt heel veel gemaakt omdat het goed te bewerken is. Houten materialen hebben in de loop van de geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld (denk maar aan wielen, vaten, schepen, maar ook muziekinstrumenten, meubels ...). Wij tonen de kunst van het hout schaven en maken samen een boot(je). Trek zeker niet uw properste kleren aan en steek zelf de handen uit de mouwen! Lees meer.

Campagnebeeld Erfgoeddag

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Foto's:

  • Topfoto: De tekening is van de hand van Ilse Hermans. Deze illustratie wordt gebruikt voor het ledenmagazine van de Gezinsbond. Op www.erfgoeddag.be linkt deze afbeelding door naar het gezinsvriendelijk aanbod.
  • Foto bij de activiteit 'Wie was Willem?': (c) Archief Gent
  • Foto bij de activiteit 'Van ei tot bij, imker je mee?': (c) Domein Kiwiet
  • Foto bij de activiteit 'Bling Bling': (c) Eperon d'Or
  • Foto bij de activiteit 'De Speelgoedmakers': CC0 via Pixabay
  • Foto bij de activiteit 'Houten bootjes schaven': CC0 via Pixabay
tine vandezande